Hlavní obsah

Ministr Rakušan: Policistů a hasičů se zamýšlené snížení tarifů nebude týkat

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení platových tarifů týkat nebude, uvedl ministr vnitra. Nechystá ani jejich propouštění nebo rušení míst.

Článek

„Žádná tabulková místa hasičů a policistů se rušit nebudou. Nikdo jim na tarify sahat nebude, platový objem neklesne,“ prohlásil ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Uvedl to v reakci na dotaz poslankyně SPD Karly Maříkové, zda se s ohledem na připravovaná úsporná opatření chystá snižovaní stavu policistů. U občanských zaměstnanců policie je možné, že bude muset dojít k částečnému snížení stavů, připustil Rakušan.

Nechystá ani jejich propouštění nebo rušení míst, neboť náklady na výsluhy by mohly být vyšší než případné úspory. Ministr ale nevyloučil to, že se úsporné opatření dotkne občanských zaměstnanců u policie.

Ministerstvo financí předložilo na konci května první návrh státního rozpočtu, v němž navrhlo snížení sumy na platy ve veřejném sektoru o čtyři procenta s poklesem platových tarifů o pět procent. O pět procent by pak spolu s tím klesl i příspěvek na výkon státní správy. Odbory to kritizovaly jako nepřijatelné a pohrozily protesty.

V návrhu rozpočtu na rok 2024 je informace o tom, že schodek nesmí v příštím roce překročit 235 miliard, tedy částku o 60 miliard menší, než je plánovaný schodek pro letošní rok. Deficity se budou snižovat i v dalších letech, konkrétně v roce 2026 by se měl stát zadlužit 175 miliardami. „Není žádným tajemstvím a několikrát to zdůraznil i ministr financí, že ozdravný balíček má být jen začátkem hubnoucí kúry,“ potvrdila mluvčí Lagronová.

Prostředky na platy poklesnou plošně o 16 miliard, tedy o čtyři, maximálně o pět procent. Zároveň Stanjurův návrh nepožaduje rušení tabulkových míst. Pokud jich přece jen nápadně ubylo, jako například u Ministerstva práce a sociálních věcí nebo Ministerstva pro místní rozvoj, pak značnou část z nich mohou dotčení ministři zachránit z evropských peněz. Návrh rozpočtu proto většinu ministrů de facto nutí, aby svým lidem o zmíněných 4-5 procent snížili platy.

Reklama

Doporučované