Hlavní obsah

Konsolidační balíček - Vše, co potřebujete vědět, na jednom místě

Reklama

Vláda představila důchodovou reformu a úsporný balíček. Seznam Zprávy si pro vás připravily přehled všeho důležitého, co byste měli vědět.

Článek

Co potřebujete vědět

  • Vláda představila důchodovou reformu a 55 opatření, která mají snížit schodek státního rozpočtu. Původně mluvila o baličku ve výši 70 miliard, nakonec ale slíbila vyšší částku.
  • 70 % úspor (50 miliard) tvoří zrušení neinvestičních dotací, 14 % tvoří úspory na provozu státu a 12,4 % na platech (dohromady 21 miliard). Necelá 4 % (3 miliardy) jsou ostatní opatření.
  • Příští rok opatření sníží schodek o 94 miliard korun, v následujícím roce o 147 miliard, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.
  • Podívejte se ze záznamu na komentovaný online přenos tiskové konference vlády, kde představila úsporný balíček a důchodovou reformu.
  • Přehled změn, které dopadnou na každého až do roku 2027.

Konsolidační balíček: Co obsahuje?

Většina úspor bude na výdajové straně rozpočtu – budou se škrtat národní dotace pro firmy ve výši 46 miliard korun a také náklady na státní zaměstnance za 20 miliard. Na příjmové straně rozpočtu se počítá se změnami DPH, nově se počítá se dvěma sazbami a zrušením 22 daňových slev a výjimek. Podrobněji čtěte níže v článku.

Dále by vás mohlo zajímat

Firmy, zaměstnanci, živnostníci

Daňové úlevy a výjimky

22 daňových výjimek, které bude vláda upravovat
Přehledně: Zrušení a snížení daňových úlev a výjimek

Daň z nemovitosti

Ostatní daně a změny DPH

Rozhovory a reakce

Důchodová reforma

Česká vláda ve čtvrtek 11. května 2023 spolu s balíčkem úspor představila svou důchodovou reformu. Seznam Zprávy nabízejí průběžně aktualizovaný přehled všech změn, které se chystají.

Reklama

Doporučované