Hlavní obsah

Vyšší daň měla jít jen na slazené nápoje. Ale padne i na vodu pro kojence

Foto: Liliya Kulianionak, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vyšší daň se měla podle ministra Zbyňka Stanjury týkat především slazených nápojů. Kvůli snaze zavést jednoduchý daňový systém však zatíží nápoje všechny. Stanjura to uvedl dnes v Partii Terezie Tománkové.

Článek

Nový konsolidační balíček, který vláda představila ve čtvrtek, přináší mimo jiné velkou změnu v podobě oddělení daňových sazeb potravin od daňových sazeb vztahujících se na nápoje. Ty se přesouvají do vyšší, jednadvacetiprocentní sazby, potraviny míří do sazby dvanáctiprocentní.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) byla vyšší daň původně mířena na slazené nápoje, které dlouhodobě způsobují zdravotní problémy a obezitu. Stanjura však dnes v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News uvedl, že je podle něj lepší mít jednotnou sazbu pro všechny a strany musely dojít ke kompromisu.

Do vyšší sazby jdou tedy všechny nealkoholické nápoje jednotně, s výjimkou kohoutkové vody, stočné totiž bude v sazbě nižší.

„Debata o nápojích je v rámci koalice poměrně komplikovaná. Kdyby takový ozdravný balíček dělala jedna politická strana, vypadá jinak než ten kompromis. Platí to pro ODS, platí to pro ostatní politické strany,“ řekl Stanjura v Partii.

„Budu hájit balíček jako celek, přestože jsme do těch jednání vstupovali s jinými představami, ale každý musel nějak uhnout. Nemá cenu dneska říkat, co chtěla která strana,“ dodal.

Argumentů pro zvýšení sazeb u nápojů je ale více, mimo negativní vliv na zdraví některých z nich je to také vysoká spotřeba plastů.

„Důvody jsou například zvyšující se spotřeba energetických a slazených nápojů nebo častý prodej a distribuce v jednorázových, zpravidla plastových obalech,“ uvedl pro redakci SZ Byznys Štefan Fous z Ministerstva financí.

Stejná sazba - 21 procent - se bude vztahovat jak na nápoje v kamenných prodejnách, tak na nápoje podávané v restauračních zařízeních. Budou tedy stejně zdaněné jako například čepované pivo, kterému se zvedne daň z původních deseti procent.

Vyšší daň zatíží i kojeneckou vodu

Do kategorie vice zdaněných nápojů bude ale spadat také kojenecká voda, která je pro mnoho lidí životně důležitá. Ta se upravuje jinak než normální voda a platí pro ni striktní pravidla ohledně obsahu sodíku nebo dusičnanů. Má celkově nižší obsah minerálů než voda klasická.

„Mezi nealkoholické nápoje patří i balené vody minerální, kojenecké a  pramenité. Zejména minerální vody by pro své blahodárné účinky na zdraví měly být dostupné pro pitný režim široké veřejnosti, z těchto vod by se nemělo kvůli vysoké DPH stávat luxusní zboží,“ uvedla Lutfia Volfová, mluvčí nejsilnější nápojářské skupiny Mattoni 1873. V řadě zemí podle ní přitom minerální vody spadají právě do nižších daňových sazeb.

Vláda naopak nezavede spotřební daň na víno, o které se v posledních dnech vedly prudké debaty. Po bouřlivých protestech vinařů proti zdanění takzvaného tichého vína vláda nakonec ustoupila.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je to v kontrastu vyššího zdanění kojenecké vody absurdní.

„Sama vláda tvrdí, že do snížené sazby zařadila primárně položky s nezpochybnitelným zdravotním či sociálním významem. Takže kojenecká voda nemá pro rodiny s novorozenci zdravotní a sociální význam, zatímco víno ano?“ komentuje situaci Prouza.

„Už mi jen chybí billboard: 10 ministrů z 10 doporučuje – pijte víno, budete zdraví. Včetně kojících matek…“ dodává.

Konsolidační balíček přehledně

„Nečekáme slova chvály a v první chvíli nečekáme ani masivní pochopení,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala. V přehledném souhrnu vám přinášíme informace o tom nejdůležitějším, co se má od příštího roku změnit.

Reklama

Doporučované