Hlavní obsah

Důchodová reforma – Průvodce chystanými úpravami penzí

Reklama

Česká vláda ve čtvrtek 11. května 2023 spolu s balíčkem úspor představila novou důchodovou reformu. Seznam Zprávy nabízejí průběžně aktualizovaný přehled všech změn, které se chystají.

Článek

Změny u odchodu do penze

  • Důchodový věk se bude postupně zvyšovat podle principu 21,5 roku průměrně strávených v důchodu, dle dat o předpokládaném dožití. Lidé by měli mít vždy 15 let dopředu jistotu, kdy budou moci jít do důchodu.
  • Do předčasného důchodu bude možné odejít po nejméně 40 letech pojištění. Lidem, kteří si platili pojištění aspoň 45 let, se zmírní krácení předčasného důchodu.
  • Lidé, kteří nesplnili 35 let pojištění, si budou moci o penzi zažádat už dva roky po řádném termínu důchodového věku, pokud platili pojištění aspoň 30 let. Dosud to mohli udělat až po pěti letech.
  • Lidé ve fyzicky náročných profesích budou moci nastoupit do důchodu dříve, ale zaměstnavatelé za ně budou odvádět více na pojištění. Na seznamu profesí se ještě pracuje.

Podrobný přehled důchodové reformy

Jak změny vysvětluje ministr Marian Jurečka

Úpravy výpočtu výše důchodů

  • Garantovaný důchod má nově dosahovat 20 procent průměrné mzdy. Z toho 10 procent bude základní část, na dalších 10 procent se zvedne zásluhový díl. Má to pomoci lidem s nejnižšími penzemi.
  • Mění se pravidla valorizací. Řádné lednové valorizace se budou navyšovat o třetinu růstu reálných mezd namísto o polovinu jako dosud, inflace se bude započítávat dál jako dosud. Mimořádné valorizace má nahradit dočasný příspěvek, vyplácený jen do příštího řádného zvýšení penzí.
  • Růst výše nových důchodů zpomalí, u každého ročníku zhruba o 180 korun. V průměru za 10 let to bude snížení zhruba o 2000 korun. I nadále budou nové důchody růst, a to za 10 let zhruba o 10 tisíc korun.
  • Manželé a registrovaní partneři se budou moci dobrovolně přihlásit ke společnému vyměřovacímu základu, který má zajistit hlavně vyšší důchod ženám. Partneři si své důchody sečtou a rozdělí na polovinu. Přihlášení bude kdykoliv odvolatelné.
  • Výchovné 500 korun pro rodiče, kteří se starali o dítě, zůstává zachováno. V budoucnu ho má nahradit takzvaný fiktivní či rodinný vyměřovací základ. Během péče o děti či osobu blízkou se bude pro potřeby důchodového systému počítat s tím, že pojištěnec odvádí na pojistném průměrnou mzdu.
  • Prodlouží se doba pro možné obnovení nároku na vdovský a vdovecký důchod u lidí, kteří přestali splňovat některé podmínky, a to ze dvou na pět let.

Více o reformě a konsolidačním balíčku

Další změny v penzijním systému

  • Zvýší se příspěvek státu lidem, kteří si platí penzijní připojištění, ale onen příspěvek se nebude vyplácet těm, kteří už pobírají důchod.
  • U lidí pracujících na dohodu o provedení práce (DPP) bude stanovený limit, po jehož překročení bude nutné platit sociální pojištění. Dohody bude stát evidovat.
  • Živnostníkům a dalším OSVČ se během tří let postupně zvýší vyměřovací základ z 25 procent průměrné mzdy na úroveň minimální mzdy.
  • Vláda hodlá podpořit práci v důchodu, ve hře jsou dvě varianty – následné zvýšení pobíraného důchodu, či sleva na sociálním pojištění.

Kdy bude reforma platit

Náběh opatření bude postupný mezi zářím 2023 a lednem 2027, většina změn začne platit v letech 2024 a 2025. U jednotlivých položek to najdete v podrobném přehledu.

Koho se bude reforma týkat

Velká důchodová reforma se bude týkat převážně dnešních padesátníků a mladších.

Podrobný rozcestník ke konsolidačnímu balíčku

Mohlo by vás také zajímat

Reakce a rozhovory

Odchod do důchodu

Valorizace důchodů

Výpočet důchodů

Dělení penzí mezi manžely

Důchodové pojištění

Spoření na důchod

Reklama

Doporučované