Hlavní obsah

Češi chtějí reformu penzí, ale později do důchodu ani náhodou, ukázal průzkum

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační foto.

Reklama

Z průzkumu společnosti Kantar vyplývá, že většina Čechů cítí potřebu změny důchodového systému. V konkrétních opatřeních se ale jejich názory už rozchází.

Článek

Přes 70 procent obyvatel Česka se shodne na tom, že je zapotřebí udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému, aby byl dlouhodobě udržitelný. Vychází to z nového průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi, která data zveřejnila v pořadu Otázky Václava Moravce.

Na konkrétních opatřeních se ale Češi shodují méně. Navýšení minimálních odvodů pro živnostníky a takzvaných „dohodářů“ má podporu 61 % obyvatel. Polovina dotázaných je pro zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu.

Naopak 57 % lidí nesouhlasí s tím, že by nové důchody měly být nižší a Češi by si měli více spořit například dalším penzijním připojištěním. S návrhem souhlasí pouze 41 % obyvatel. Nejvíce respondentů, konkrétně 68 %, nesouhlasí s navázáním věku odchodu do důchodu s věkem dožití, což chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle analytika společnosti Kantar Pavla Ranochy mají navrhovaná opatření obecně větší podporu mezi muži, lidmi s vyšším vzděláním a mezi vládními voliči. Ale i u nich jsou vidět jisté rozdíly.

„Například v otázce věku odchodu do důchodu by s návrhem souhlasilo sedmdesát procent voličů ODS nebo TOP 09, ale méně než polovina voličů Starostů, lidovců a Pirátů,“ řekl Ranocha v České televizi.

Návrh důchodové reformy zahrnuje pomalejší valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do penze. Opatření mají podle Ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke snížení zadlužování a udržitelnějšího důchodového systému.

Průzkum společnosti Kantar proběhl v období od 15. května do 2. června a zúčastnilo se ho 1200 lidí vybraných podle kvót.

Reklama

Doporučované