Hlavní obsah

Vlevo dole: Fiala se pochlapil. Teď začne eldorádo

Foto: Vláda.cz

Udržet pozornost po celou vládní tiskovku byl výkon jak pro novináře, tak pro členy vlády. První rychlý rozbor nabízí podcast Vlevo dole.

Reklama

Článek

Konečně jsme se dočkali. Vláda po dlouhém jednání - a ještě delším alibistickém úvodu na čtvrteční tiskové konferenci - představila úsporný balíček a penzijní reformu. Téma pro Reaktor politického podcastu Vlevo dole.

„Abychom něco pochválili: Vláda místo slibovaných 70 miliard sníží schodek o 95 miliard. A většina z toho jsou úspory ve výdajích státu, konkrétně škrtání dotací pro firmy. Jen si člověk říká, když je to tak jednoduché, proč se to neškrtlo dávno,“ říká Lucie Stuchlíková.

Jenže ono to nakonec zřejmě tak jednoduché nebude. Zatím totiž není jasné, kde přesně a jaké dotace se budou krátit. A první ministerstva sama přiznávají, že o tom budou teprve muset rozhodnout.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

„To teprve začne lobbistické eldorádo. Jestli si vinaři dokázali vylobbovat výjimku na spotřební daň, dovedete si představit, co předvedou velké firmy, když jim bude hrozit zkrouhnutí dotací?“ říká Václav Dolejší.

Kdy ministr financí nejvíc skřípal zuby? Jaký je rozdíl mezi Chvilkou pro tebe a MF Dnes? A jak jeden turniket málem zhatil celou akci?

Poslechněte si celý Reaktor v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované