Hlavní obsah

„Jsme naprosto zahlcení.“ O předčasné důchody je obří zájem

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

O předčasný důchod byl letos násobně vyšší zájem než v poledních letech. Blíží se totiž zpřísnění podmínek. (Ilustrační snímek)

Reklama

Šedesátníci chtějí odejít do předčasného důchodu za výhodnějších podmínek. Od září mají být pravidla přísnější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Důchodoví poradci, kteří svým klientům propočítávají, na jaké důchody mají nárok, hlásí, že jsou na týdny i měsíce zavalení prací.

„Jsme naprosto zahlcení. Máme objednávky až někdy na září–říjen,“ říká Pavel Trenda stojící za internetovým portálem Optimální důchod a říká, že to rozhodně není obvyklý stav.

Poradkyně Eva Nešverová už dokonce na svých webových stránkách zveřejnila, že nepřijímá nové zakázky. „Zájem je úplně strašný. Mám stop stav až do října, protože to se nedá,“ hlásí do telefonu.

„Též jsem do října vybookovaná. Protože mají být předčasné důchody zpřísněné, ozývá se strašně moc lidí,“ shrnuje důvod neobvyklého zájmu důchodová poradkyně Helena Bajerová.

Přísnější pravidla pro předčasné důchody prošla na konci července Poslaneckou sněmovnou. Během léta by je měl ještě schválit Senát. Od září by pak měla začít platit.

Řada šedesátníků se tak snaží odejít do předčasného důchodu ještě za výhodnějších podmínek. Dokládají to i data České správy sociálního zabezpečení. Zatímco v červenci 2021 žádalo o odchod 2152 lidí, o rok později ve stejný měsíc 2160 lidí, tak letos je zájem téměř pětinásobný – 9759 šedesátníků.

Lidé si fixují výhodnější podmínky

Červencová data přitom už nemohou být ovlivněna mimořádnou situací, která nastala loni, kdy kvůli třem valorizacím během jednoho roku bylo v řadě případů výhodnější odejít do předčasného důchodu než počkat na řádný termín.

Téměř 41 tisíc lidí tehdy využilo možnost, kdy za pomoci speciálního formuláře uplatnili nárok na důchodové pojištění a zafixovali si tak loňské podmínky a skutečně zažádali až letos. Na sepsání žádosti měli maximálně šest měsíců.

Podle dat České správy sociálního zabezpečení stejný „trik“ začali používat lidé i letos, aby si zafixovali výhodnější podmínky odchodu do předčasného důchodu. Zatímco v lednu formulář na správy poslalo 147 lidí, tak od května do července jejich počet exponenciálně roste. V červenci jich přišlo 8977.

„V současnosti podle neformální odezvy z okresních správ sociálního zabezpečení lze předpokládat, že je tiskopis využíván zejména z důvodu vyčkávání, jak se vyvine legislativní proces ohledně chystaného zpřísnění podmínek pro předčasné důchody,“ zmiňuje mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová a podotýká, že dalším důvodem mohou být i neznámé parametry výpočtu důchodů v příštím roce.

Ekonom Filip Pertold, který působí jako odborný člen poradního týmu ministra práce a sociálních věcí k důchodové reformě, zmiňuje, že větší zájem o předčasné důchody před chystanou změnou je logický. „Retrospektivně změny udělat nemůžete, a když chcete něco měnit, tak holt se to musí oznámit dopředu,“ říká s tím, že tomu chování nešlo zabránit.

Výhodnější o stovky až tisíce korun

Stihnout zvažovaný odchod do předčasného důchodu ještě před začátkem platnosti přísnějších pravidel se podle odborného poradce Pavla Trendy může vyplatit.

„Výhodnost se ale vztahuje na lidi, kteří chtějí do předčasného důchodu a nechtějí odcházet za budoucích podmínek,“ podotýká odborník a snaží se to vysvětlit na konkrétním příkladě.

„Vezměme si, že jdete do předčasného důchodu o tři roky dříve. Krácení za tři roky je v současné době kolem 14,4 procenta. A když půjdete za nových podmínek, tak je to 18 procent výpočtového základu. Rozdíl kolem čtyř procent,“ říká expert a doplňuje, že výpočtový základ se většinou pohybuje kolem 30 tisíc korun.

„Takže čtyři procenta jsou 1200 korun. Určitě jsou proto stávající podmínky výhodnější o stovky nebo i nižší tisíce korun,“ vypočítává odborník.

Důchodová poradkyně Helena Bauerová pak vysvětluje, že výhodné je to skutečně jen pro lidi, kteří chtějí odejít do předčasného důchodu. „Ale kdo o tom neuvažuje, tak ať to nedělá a nežádá, protože se mu to nevyplatí.“

Jak se zpřísnily předčasné důchody

1) Prvním omezením je posunutí věkové hranice: Nově má platit podmínka, že lidé mohou odejít do předčasného důchodu nejdříve tři roky před řádným termínem. Dříve přitom platila daleko komplikovanější pravidla, která se dají shrnout takto:

Do předčasného důchodu šlo odejít po dosažení alespoň 60 let.

Reklama

Doporučované