Hlavní obsah

Jurečka představil první změny důchodů. Systém bude přísnější

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr práce Marian Jurečka v pondělí představil zpřísnění odchodu do předčasného důchodu a úpravu mimořádné valorizace.

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce Marian Jurečka otevřeně popsal úpravu valorizace důchodů a předčasné odchody do penzí. Žádosti o předčasné důchody se zkomplikují.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil první balík změn, které se budou týkat důchodů. Konkrétně, jak se upraví řádná i mimořádná valorizace a podmínky předčasných odchodů do důchodu.

Řádná lednová valorizace bude nově vycházet z inflace a bude se navyšovat o třetinu růstu mezd. Aktuálně se přitom zvyšuje o polovinu jejich růstu.

Komplexnější úpravy se dočká mimořádná valorizace. Ta by se měla změnit z aktuální podoby, kde už natrvalo ovlivňuje výšku penzí do budoucna a způsobuje, že vyšší důchody rostou rychleji než ty nízké. Příspěvek by se měl nově navyšovat po zbytek daného roku měsíčně vyplácenou sumou.

Mimořádná valorizace by se tak měla do budoucna chovat jako příspěvek, jenž navyšuje důchody jen do jejich řádného zvyšování, které probíhá pokaždé v lednu a reaguje na aktuální ekonomický vývoj.

Důchody prakticky

„Rozhodli jsme se mechanismus upravit tak, aby se mimořádná valorizace spouštěla na základě stejných principů. Bude ale nahrazena dočasným příspěvkem, který nám po dobu růstu cen pomůže zastabilizovat důchody seniorů,“ řekl ministr práce na pondělní tiskové konferenci.

Už minulý týden přitom změnu ministr hájil i tím, že nebudou narůstat rozdíly mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými důchodci.

Ministr na tiskové konferenci také uvedl, že důchodci nebudou muset o nic žádat a nikam chodit. Mimořádné navýšení důchodů proběhne automaticky za předem dané podmínky, kterou je růst cen o pět procent za rozhodné období.

Podle pracovního dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, má být vzorec pro výpočet mimořádné valorizace následující: 60 procent součinu důchodcovské inflace a průměrného důchodu. Část příspěvku by byla fixní a část pak stanovená podle procentní výměry důchodu.

„Navrhujeme ho půl na půl. Pokud by inflace dosáhla pěti procent a průměrný důchod byl 20 000 korun, tak fixní částka by byla 300 korun. A zásluhová v průměru také 300 korun, s tím, že nízkopříjmoví důchodci by ji měli trochu nižší a vysokopříjmoví naopak vyšší,“ popsal výpočet Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV).

Zpřísnění: Pojištění na 40 let jako minimum

Platí také podmínky, které už Seznam Zprávy popisovaly a které si kladou za cíl zpřísnit odchod do předčasných důchodů.

„Snažíme se to udělat tak, aby předčasný důchod mohly využívat osoby, které pracovaly v oborech, kde nabraly vyšší opotřebení, a potřebují proto odejít do penze o něco dříve,“ vysvětloval ministr práce.

Hlavní změnou je proto podmínka 40 let důchodového pojištění k tomu, aby lidé mohli o předčasný důchod žádat.

Ministr přitom nechtěl komentovat, jestli se do této doby bude počítat i studium. Pokud ne, tak vysokoškoláci prakticky nebudou mít šanci na předčasný důchod dosáhnout. O tom v minulosti už Seznam Zprávy informovaly:

Další podmínky pro předčasné důchody podle tohoto dokumentu jsou následující: Do předčasného důchodu lze odejít maximálně tři roky předem, zvýší se ovšem koeficient procentního krácení výměry důchodu na 1,5 procenta, vyloučí se procentní výměra předčasného důchodu od přiznání až do dosažení důchodového věku s valorizací.

Předčasný důchod: Co aktuálně platí?

Aktuálně se dělí lidé z pohledu možného odchodu do důchodu na dvě skupiny. Na seniory, kteří mají řádný důchodový věk nižší než 63 let, a na ty, kteří ho mají nastavený na 63 a více let.

Senioři s řádným důchodem do 63 let mohou odejít do předčasné penze maximálně tři roky předem.

Senioři s důchodovým věkem 63 let a vyšším pak mohou jít do předčasného důchodu až o pět let dříve, zároveň ale platí podmínka, že mohou odejít nejdříve v 60 letech.

Podobně aktuálně platí i širší skála takzvaných koeficientů krácení. Jde o mechanismus udávající, o kolik se sníží výpočtová základna důchodu kvůli předčasnému odchodu do něj.

Aktuálně platí, že v období prvních 360 kalendářních dnů před řádným termínem je koeficient krácení 0,9 procenta.

V období od 361. do 720. kalendářního dne 1,2 procenta.

A v období nad 721. dnem 1,5 procenta výpočtového základu.

Účinnost úprav nejdřív od září

Klíčové pro řadu seniorů bude i datum, od kdy by mohly být změny účinné. Na pondělní tiskové konferenci padl nejbližší možný termín - 1. září.

Od data účinnosti novely přitom začnou platit nové podmínky pro přiznání předčasných důchodů. A stejně tak i to, že by se procentní výměra předčasných důchodů nenavyšovala, a to až do řádného důchodového věku.

„Důchody přiznané k datu, které bude před účinností, těch se omezení valorizací týkat nebude. U všech důchodů přiznaných po datu účinnosti bude vyloučení valorizace procentní výměry relevantní,“ uvedl za ministerstvo Tomáš Machanec.

Ministr Jurečka zároveň na dotaz Seznam Zprávy potvrdil, že změny nebudou platit pro aktuální červnovou mimořádnou valorizaci. Ta ještě bude trvale ovlivňovat důchody i do budoucna a nebude se na ni tak aplikovat „dočasnost“ jako u budoucích mimořádných valorizací.

Nově se také budou důchody navyšovat o index životních nákladů seniorů, tedy o takzvanou důchodcovskou inflaci. Aktuálně se přitom vybírá mezi indexem spotřebitelských cen (inflací), nebo důchodcovských nákladů podle toho, který z indexů je vyšší.

Reklama

Doporučované