Hlavní obsah

Plán pro mimořádné valorizace důchodů: Penze se budou navyšovat do ledna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce Marian Jurečka přiblížil úpravu mimořádných valorizací důchodů. Nově by měla mít platnost do ledna.

Reklama

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) přiblížil, jak by měla vypadat úprava mimořádného navyšování důchodů. Nově by se navýšená částka neměla propisovat natrvalo.

Článek

Současná podoba mimořádných valorizací důchodů trvale zvyšuje částku, kterou lidé měsíčně pobírají. To by se ovšem podle ministra Jurečky mělo změnit.

Uvedl to dnes na tiskové konferenci po jednání s opozičním hnutím SPD právě ohledně změn mimořádných valorizací a předčasných odchodů do důchodu.

Důchody prakticky

Nově by se měly důchody mimořádně navyšovat pouze do chvíle, než proběhne řádná lednová valorizace.

„Princip bude zachován, bude se chovat jinak jen v tom, že nám nebude vytvářet to navyšování výměry důchodu. Ta pak v dalších valorizacích posiluje to, že rostou více a více důchody nadprůměrné,“ vysvětloval ministr hlavní motivaci pro úpravu.

Změnou podle ministra dojde k podpoře zejména nízkopříjmových důchodců a lidí, kteří by jinak mohli mít problém vyžít do řádné valorizace.

Jurečka následně na dotaz Seznam Zpráv rozvedl, že nově bude mít mimořádné navýšení charakter měsíčního nárůstu důchodu po zbytek daného roku, ve kterém inflace vzroste.

„Přistupujeme k tomuto principu, který je, myslím si, férový a více solidární,“ řekl.

Do měsíčního zvýšení důchodů by se i nadále měla promítat jak zásluhová, tak i solidární část, důchodcům se tedy bude výška mimořádného přilepšení vypočítávat individuálně a nepůjde o pevně stanovenou částku stejnou pro všechny. „Ale s výrazným posílením té solidární části,“ doplnil Jurečka.

Přesný mechanismus, jak by se mohla nově upravená mimořádná valorizace propočítávat, ovšem ministr upřesnit nechtěl. „Sdělím ho v okamžiku, kdy budu představovat parametry konkrétní legislativní podoby, což počítám bude v příštích dvou týdnech,“ dodal.

Aktuálně přitom platí, že se v rámci mimořádné valorizace navyšuje o inflaci právě zásluhová část.

Reklama

Doporučované