Hlavní obsah

Odboráři mají vlastní návrh úspor. Beze změn daní a s obnovenou EET

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Reklama

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) navrhuje k ozdravení státních financí zrušit navýšení paušálu pro živnostníky, stravenkového paušálu, zavést změny u darovací daně či snížení odvodů u kratších úvazků.

Článek

„Naším cílem bylo vytvořit alternativu. Toto je alternativa vůči vládnímu programu. Říká se, že neexistuje žádné jiné řešení a lidé musí přijmout to, co jim naservírovala vláda. Není to pravda. Záleží na tom, jaký hlavní směr člověk zastává,“ uvedl dnes ekonom ČMKOS Martin Fassmann na tiskové konferenci, kde odbory představili vlastní plán úspor. Podle odborářů by se měla znovu spustit také EET (elektronická evidence tržeb). „K rovnovážným financím se nelze proškrtat,“ řekl také Fassman.

Díky celkem 12 opatřením z dílny odborového svazu by stát prý mohl ušetřit 151,5 až 163,5 miliardy korun.

Podle předáka ČMKOS Josefa Středuly dvě třetiny příjmů veřejných rozpočtů pocházejí od zaměstnanců a důchodců. Zmínil daň z přidané hodnoty, spotřební daň, odvody či daně z příjmu. Zaměstnance a penzisty označil za „daňové soumary“. „Na jedné straně se odpouští majetkově silnějším, podnikatelům, zátěž se přesouvá na stranu zaměstnanců,“ řekl odborář.

ČMKOS navrhuje znovu spustit EET, a to i s plánovanou třetí etapou. Vynést by to podle předáků mohlo 20 až 25 miliard korun. Dalších pět miliard by stát získal po zrušení slevy na odvodech u kratších úvazků. Celkem 20 miliard by stát získal po úpravě paušálů. Pozastavení zrychlených odpisů by znamenalo šest až sedm miliard korun.

Po zrušení loss carrybacku (zpětného uplatnění daňové ztráty) by přiteklo 30 miliard, po zrušení daňového osvobození státních dluhopisů dvě miliardy a po zrušení stravenkového paušálu až 20 miliard korun. Po zavedení daně z převodu nemovitostí, dědické a darovací se spodním limitem by se mohlo získat 25 až 30 miliard korun. Postup proti zneužívání transferových cen spočítala centrála na 10 miliard korun. Po zvýšení minimální mzdy na 19 500 korun by stát získal dvě miliardy korun. Z vyšších odvodů živnostníků by mohlo být 7,5 miliardy korun. Dohromady je to podle odborů 151,5 až 163,5 miliardy korun.

Odborům se nelíbí chystané zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Podle nich 94 procent firem v takovém případě tyto bonusy zruší.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů. Kvůli balíčku hrozí odbory generální stávkou. V polovině května vyhlásily stávkovou pohotovost. Kabinet vyzvaly k jednání. O dalším postupu by měli odboráři z celé republiky rozhodovat v Praze 30. května.

Odbory vládu kritizují nejen za opatření. Stěžují si na to, že s nimi kabinet o opatřeních nejednal a na zaslání připomínek k desítkám novel z balíčku dal jen pár dnů. Je na to čas do 29. května. Předáci poukazují na to, že zákon i podklady mají stovky stránek.

Reklama

Doporučované