Hlavní obsah

Na spořicích účtech klesne úrok, hlásí bankéři

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Co čeká v letošním roce český bankovní sektor? Bankéři spoléhají na pokles úrokových sazeb, který přiláká klienty. Spolu s ním chystají snížení úroků na spořicích účtech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro tuzemské banky se letošní rok ponese ve znamení návratu k normálu. Bankéři čekají na pokles úrokových sazeb, který přitáhne klienty zajímající se o úvěry.

„Velký vliv bude mít vývoj úrokových sazeb, které z dosud poměrně vysoké míry klesnou níže. S touto takzvanou normalizací úrokových sazeb, a to jak na úvěrech, tak i vkladech, čekáme na celém bankovním trhu stabilní vývoj,“ říká Jiří Vévoda, člen představenstva ČSOB, který má na starost řízení financí.

Podobně vidí vývoj letošního roku také Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky. „V letošním roce očekáváme, že právě v oblasti hypotečního financování se opět vrátíme k trajektorii růstu,“ uvedl pro SZ Byznys.

Vstříc očekávání poklesu úrokových sazeb udělala ve čtvrtek krok Česká národní banka, která snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Jde o nejnižší hodnotu od května 2022.

Navzdory rostoucímu zájmu od klientů se na výsledcích podle bankéře Komerční banky v letošním roce ale projeví velmi nízké marže. „Podobně jako v loňském roce, kdy banky platily více svým klientům na depozitech, než tomu bylo například v roce 2022. Konkurenční tlak bude navíc dále extrémně silný,“ říká Juchelka z Komerční banky.

Úroky na spořicích účtech klesnou

„Dnes retailovým klientům nabízíme spořicí účty s pětiprocentním zhodnocením. Tuto sazbu budeme držet do pátého dubna letošního roku. Další vývoj ovlivní konkurenční nabídka. Nelze ale čekat, že by sazby rostly, postupně budou klesat,“ uvedl Jiří Vévoda z ČSOB.

Podle Juchelky by se úrok na spořicích účtech a termínovaných vkladech mohl na trhu pohybovat zhruba mezi třemi až čtyřmi procenty.

V konkrétním příkladu při pravidelném měsíčním vkladu pět tisíc korun po dobu pěti let s úrokovou sazbou 5,5 procenta klient našetří bez daně zhruba 344 tisíc korun. Na úrocích přitom vydělá 44 tisíc korun.

Pokud by se ale na stejný příklad aplikovala úroková sazba tři procenta, úroky za pět let klesnou zhruba na polovinu.

Češi začínají častěji investovat

Podle bankéřů by v letošním roce měl pokračovat dále také trend investování. Do podílových fondů v případě obou bank, které dnes zveřejnily své hospodářské výsledky za loňský rok, rostl objem majetku v této službě dvouciferným tempem.

„Ve snaze ochránit své prostředky před inflací vidíme v loňském roce velký nárůst zájmu investovat. Objem majetku v podílových fondech vzrostl meziročně o 24 procent. Čekáme, že tyto vklady dále porostou,“ uvedl Jiří Vévoda.

Podle Jana Juchelky se zájem v oblasti investování do podílových fondů projeví v celé vrstvě. „Zájem bude o konzervativnější měnové, ale i dluhopisové a akciové fondy,“ uvedl šéf Komerční banky.

Banky letos čekají miliardové investice

Velkým tématem bude pro tuzemské banky v letošním roce také téma digitalizace. Ty největší na trhu ročně do této oblasti investují miliardy korun.

Kromě otázky kyberbezpečnosti budou v letošním roce soupeřit také o aktivní online uživatele.

„České banky se starají o to, aby bankovnictví bylo co nejpřístupnější českému klientovi. Banky tedy budou mezi sebou dále soutěžit v tom, čí aplikace je lépe nadesignovaná, méně komplikovaná a podobně,“ popsal Juchelka.

Reklama

Doporučované