Hlavní obsah

Po Ševčíkovi se do čela fakulty hlásí dva lidé, jedním je bývalý radní ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Řežábek, bývalý člen bankovní rady České národní banky a kandidát na děkana Národohospodářské fakulty VŠE.

Reklama

aktualizováno •

Na volné místo děkana Národohospodářské fakulty VŠE se hlásí dva muži zevnitř instituce – Pavel Řežábek a Zdeněk Chytil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) uzavřela přihlášky na volné místo děkana Národohospodářské fakulty po Miroslavu Ševčíkovi. Ve středu skončil termín pro jejich podání, nakonec kandidují jen dva lidé zevnitř instituce – bývalý děkan Zdeněk Chytil a bývalý člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek.

Informaci Seznam Zpráv potvrdil mluvčí fakulty Daniel Váňa. Akademický senát fakulty bude ze dvou uchazečů vybírat 7. května, vítězného kandidáta pak ještě musí potvrdit rektor univerzity.

Řežábek by mohl mít větší šance díky tomu, že má k Ševčíkovi blíž a podle informací SZ Byznys má také Ševčíkovu podporu. Ševčík sice musel z postu děkana před Vánoci odejít, na VŠE ale dál působí – a fakultní senát, který bude volit nástupce, za ním po celou dobu stál, takže jeho slovo má dál velkou váhu.

„Ano, přihláška byla podána,“ potvrdil Řežábek. Své záměry ale nechtěl rozebírat, dokud je nevyloží akademikům v senátu. Na otázku, co chce s fakultou dělat, odpověděl jen obecně, že „každé vysoké škole musí jít o studenty a o kvalitu výuky“. Vyhnul se i odpovědi na otázku, zda mu Ševčík jako děkan vadil, nebo zda mu naopak vadilo jeho odvolání.

Ševčík působil jako děkan od roku 2010 a 2018, pak se na stejnou pozici vrátil v roce 2022. Mezitím na fakultě působil jako proděkan. V roce 2022 se za něj postavil akademický senát fakulty a přes počáteční váhání ho nakonec rektor školy Petr Dvořák do funkce jmenoval – navzdory stížnostem některých akademiků, studentů a absolventů školy na slabé Ševčíkovy výsledky, proruské názory a kandidaturu do Sněmovny za hnutí Trikolora.

K odvolání Ševčíka byl pak Dvořák po roce a půl stejně donucen tím, jak gradovaly Ševčíkovy politické výstupy. Naposledy loni v březnu, kdy se Ševčík objevil v davu demonstrantů, kteří chtěli z Národního muzea strhnout ukrajinskou vlajku. Svou účast odůvodnil ne příliš věrohodným vysvětlením, že šel náhodou kolem.

Proti nucenému odchodu z čela fakulty se Ševčík odvolal k soudu, požadoval odkladný účinek odvolání, ale neuspěl. Na fakultě Ševčík ale zůstal – dál je vedoucím Katedry hospodářské a sociální politiky, kde působí jako docent také Řežábek. Podle seznamu na webu jsou členy katedry například exprezident Václav Klaus nebo viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová.

Rektor Dvořák odvolání Ševčíka loni zdůvodnil mimo jiné tím, že jeho veřejná vystoupení „poškozovala dobré jméno VŠE“, že na Ševčík na výtky nereagoval a že jeho odvolání podpořil i velký akademický senát celé školy. Ševčík se proti této logice ohrazoval tím, že akademická půda by měla zaručovat svobodu slova a volnost v politických názorech.

Zároveň se ale od jeho bývalých kolegů objevily i jiné výtky směrem ke kvalitě výuky a vědecké činnosti na fakultě. Ševčík je známý tím, že neumí dobře anglicky a že málo publikuje v uznávaných časopisech. Dlouhodobě také ubývá lidí, kteří se hlásí ke studiu, od roku 2010 klesl počet uchazečů o bakalářské studium na třetinu. Fakulta to vysvětluje demografií a poklesem zájmu o VŠE jako celek, zbylých pět fakult si ale vede o něco lépe.

Tento týden na slabou kvalitu fakulty upozornil v jiné rovině Národní akreditační úřad pro vysoké školství. Ve středu oznámil, že odebírá fakultě pravomoci ke jmenování profesorů ekonomie. Jen o den dřív fakulta oznámila, že se této pravomoci vzdává sama dobrovolně, což je krajně neobvyklý krok vyvolaný nejspíš snahou předběhnout úřad a prezentovat změnu jako dobrovolný počin vykonaný z vlastní vůle. Podle mluvčího Váni tento krok odhlasoval akademický senát už o týden dříve.

„Konkrétní důvody odnětí akreditace budou uvedeny v písemně vyhotoveném rozhodnutí, se kterým bude nejdříve seznámena VŠE. Obecně mohu v tuto chvíli říct, že odnětí souvisí s nedostatečnou publikační činností a nízkým zapojením do vědeckých a výzkumných projektů,“ odepsal na dotaz ohledně rozhodnutí předseda úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga.

Garantem řízení pro udělování profesur je Řežábkův nový soupeř v boji o děkana Zdeněk Chytil, který byl děkanem místo Ševčíka v letech 2018–2022 a na fakultě nyní přednáší mikroekonomii a makroekonomii. Spojitost s aktuálně probíraným debaklem ohledně profesur hraje spíše v jeho neprospěch. Stejně jako slabší politické zázemí, což může hrát na ideově vyhraněné fakultě také velkou roli.

Řežábek má ideově – podobně jako Ševčík a jiní členové katedry – blízko k Václavu Klausovi a konzervativnímu vidění světa. Díky Klausově jmenování působil ve vedení centrální banky dvě funkční období mezi roky 2005 a 2017. Později Řežábek sponzoroval Institut Václava Klause, který exprezident vybudoval po svém odchodu z Hradu.

Reklama

Doporučované