Hlavní obsah

Nevídaný skok. Evropská centrální banka prudce zvýšila sazby

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis

Šéfka ECB Christine Lagardeová.

Reklama

Evropská centrální banka vytáhla jako poslední z velkých do boje proti inflaci. Zvýšila všechny úrokové sazby o 75 bazických bodů, což je historický rekord.

Článek

Dlouhou dobu se Evropská centrální banka sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem tvářila, že inflace není problém, případně že jde o dočasný fenomén, který sám pomine a není třeba se zneklidňovat.

To už neplatí. Historicky nejvyšší inflace napříč celou eurozónou, přičemž třeba v Pobaltí ceny vyskočily o více než 20 procent, donutila banku k akci. Bankéři posunuli všechny tři úrokové sazby hned o 75 bazických bodů – v případě depozitní sazby z nuly na 0,75 procenta, v případě základní sazby z 0,5 procenta na 1,25 procenta.

V červenci ECB v reakci na prudký růst inflace zvýšila úrokové sazby poprvé od roku 2011.

„ECB podle očekávání sazby zvyšuje v reakci na inflační tlaky v eurozóně. Stále jsou ale výrazně nižší než sazby ČNB, což bude mít za následek pokračování probíhající euroizace české ekonomiky. Úvěrování v eurech je totiž pro firmy i za těchto podmínek stále výrazně výhodnější než v korunách, čehož podniky logicky využívají,“ uvedl ke zpřísnění měnové politiky partner poradenské společnosti PwC a expert na financování Jan Brázda.

Reklama

Doporučované