Hlavní obsah

Svět peněz si oddychl. UBS definitivně převezme Credit Suisse, která má problémy

Foto: Shutterstock.com

UBS převezme svého domácího rivala.

Reklama

Největší švýcarská banka UBS převezme svého domácího rivala Credit Suisse, který se potýká s vážnými finančními problémy. Za transakci zaplatí v přepočtu asi 73 miliard korun.

Článek

Největší švýcarská banka UBS převezme svého domácího rivala Credit Suisse. Ve večerních nedělních hodinách o tom informovala švýcarská vláda, která transakci pomohla zprostředkovat. Spojením UBS a Credit Suisse vzniká správce majetku s pěti biliony dolarů investovaných aktiv (přes 112 bilionů Kč).

Zároveň jsou ale ohroženy tisíce pracovních míst. Agentura Bloomberg pak upozornila, že dluhopisy Credit Suisse v hodnotě kolem 16 miliard franků se po převzetí konkurenční UBS stanou bezcennými.

Všechny strany se snažily transakci dohodnout a uskutečnit ještě v neděli před tím, než se v pondělí ráno otevřou burzy. Pokud by to nestihly, hrozila by další panika na trzích.

Centrální banka oznámila, že na posílení likvidity poskytne až 100 miliard franků (přes 2,4 bilionu Kč). Banka UBS zároveň dostane od švýcarské vlády devět miliard franků na pokrytí ztrát Credit Suisse.

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě, služby poskytuje především bohatým jednotlivcům. Je považována za jednu ze třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Švýcarský prezident Alain Berset však v neděli na tiskové konferenci prohlásil, že důvěra v Credit Suisse je ztracena a nelze ji obnovit.

„Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci,“ uvedla centrální banka. Podle ministerstva financí je zvolené řešení nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky, než by byla jiná varianta.

Banka doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady. Švýcarská vláda měla zájem na tom, aby se krize nerozšířila do celého bankovního sektoru, na kterém je Švýcarsko závislé.

Problém jeden za druhým

Za loňský rok měla Credit Suisse čistou ztrátu 7,29 miliardy franků (176,8 miliardy Kč), což je nejhorší výsledek od globální finanční krize z roku 2008. Za rok 2021 měla banka ztrátu 1,65 miliardy franků, má tak za sebou druhý rok v červených číslech.

Credit Suisse už koncem loňského roku uvedla, že zaznamenává citelně vyšší výběry hotovostních vkladů, neobnovení splatných termínových vkladů a čistý odliv aktiv. V posledních třech měsících loňského roku klienti odčerpali více než 110 miliard CHF, a to kvůli řadě skandálů, zděděných rizik a selhání při dodržování předpisů. Výběry nadále pokračují. Dva zdroje listu Financial Times (FT) uvedly, že odliv vkladů z banky koncem minulého týdne přesáhl deset miliard švýcarských franků (244 miliard Kč) za den.

Za poslední rok akcie banky ztratily téměř tři čtvrtiny své hodnoty a propadly se na historická minima. Tento týden ve středu se propadly až o 30 procent. Její největší investor, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNP), už kvůli regulačním omezením nemohl nakupovat další akcie Credit Suisse. Měl by v ní totiž už více než desetiprocentní podíl. Saúdskoarabská banka nyní v Credit Suisse vlastní 9,88 procenta akcií.

Credit Suisse - poslední události

  • 8. března 2021 - Britská společnost Greensill, jejíž fondy spravovala Credit Suisse, požádala o ochranu před věřiteli. Greensill byla hlavním věřitelem britské společnosti GFG Alliance, která byla mateřskou firmou oceláren Liberty Steel, která působí i v České republice. Credit Suisse musela kvůli tomu mimo jiné uzavřít fondy, v nichž bylo asi deset miliard dolarů (225 miliard Kč) a které sloužily k financování různých částí dodavatelského řetězce.
  • 26. března 2021 - Zhroutil se americký fond Archegos. Za jeho pádem stály sázky na akcie některých mediálních společností financované penězi vypůjčenými od makléřských firem. Credit Suisse patřila mezi banky, které pro fond vykonávaly makléřské služby. Banka kvůli tomu musela odepsat 4,4 miliardy švýcarských franků (107 miliard Kč).
  • 22. dubna 2021 - Credit Suisse oznámila, že v prvním čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 252 milionů švýcarských franků (6,1 miliardy Kč), což byl výsledek pádu amerického hedgeového fondu Archegos. Švýcarský finanční regulátor FINMA uvedl, že začal banku Credit Suisse vyšetřovat "v kontextu výrazných ztrát plynoucích z obchodních vztahů s americkým hedgeovým fondem Archegos".
  • 27. června 2022 - Švýcarský federální trestní soud shledal banku Credit Suisse a její bývalou zaměstnankyni vinnými z nedostatečného postupu proti praní špinavých peněz. Bance vyměřil pokutu dva miliony švýcarských franků (48,7 milionu Kč). Soud posuzoval, zda Credit Suisse a její bývalá zaměstnankyně učinily dostatečné kroky k tomu, aby zabránily domnělému bulharskému gangu obchodníků s kokainem legalizovat v letech 2004 až 2008 prostřednictvím banky peníze z trestné činnosti.
  • 24. října 2022 - Credit Suisse ve Francii urovnala spor, který se týkal daňových podvodů a praní špinavých peněz. Státu zaplatila 238 milionů eur (5,7 miliardy Kč). Credit Suisse ve stejný měsíc také souhlasila se zaplacením 495 milionů dolarů (11,1 miliardy Kč) na urovnání sporu spojeného s prodejem cenných papírů krytých hypotékami ve Spojených státech. Šlo o produkty, které neodpovídaly potřebám klientů.
  • 27. října 2022 - Banka oznámila plán reorganizace, jehož součástí byl prodej akcií novým i stávajícím investorům za čtyři miliardy švýcarských franků (97,5 miliardy Kč), propouštění i ukončení některých činností.
  • 9. února 2023 - Credit Suisse oznámila, že za rok 2022 měla čistou ztrátu 7,29 miliardy franků (177,7 miliardy Kč), což je nejhorší výsledek od globální finanční krize z roku 2008. Skandály a vysoké ztráty vedly k nebývalému množství výběrů klientských vkladů. Za rok 2021 měla banka ztrátu 1,65 miliardy franků, měla tak za sebou druhý rok v červených číslech.
  • 14. března 2023 - Credit Suisse oznámila, že zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky a že podnikne kroky k nápravě neúčinných kontrolních postupů, kterými se řídí při sestavování svých finančních výkazů.
  • 15. března 2023 - Akcie Credit Suisse prudce klesly, ztrácely asi 30 procent a dostaly se na rekordní minimum. Důvodem bylo vyjádření největšího investora Credit Suisse, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB). Předseda správní rady SNB Amar Chudajrí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že SNB nemůže poskytnout švýcarské bance další pomoc, protože pokud by dál nakupovala akcie Credit Suisse, dostala by se se svým podílem nad hranici deseti procent. "Je to regulatorní záležitost," řekl. Saúdskoarabská banka nyní v Credit Suisse vlastní 9,88 procenta akcií.
  • 16. března 2023 - Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč). Centrální banka slíbenou pomoc později potvrdila.
  • 18. března 2023 - Největší švýcarská banka UBS požádala švýcarskou vládu o podporu v případě převzetí svého konkurenta Credit Suisse. UBS by podle listu Financial Times (FT) stála o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři a švýcarská vláda podle informací FT připravovala krizová opatření pro urychlení procesu.
  • 19. března 2023 - Úřady ve Švýcarsku pokračovaly v jednání o záchraně Credit Suisse. Jednání se komplikují, svaz zaměstnanců bank vyzval k okamžitému zřízení pracovní skupiny na pomoc kolegům, jejichž pracovní místa jsou ohrožena. Vláda stále preferuje, aby banku převzal její hlavní domácí rival UBS. Ten je podle zdrojů FT ochoten zaplatit maximálně jednu miliardu dolarů (22,5 miliardy Kč) v akciích, na což Credit Suisse podle zdrojů agentury Bloomberg nechce přistoupit. Pokud se UBS nakonec na převzetí Credit Suisse dohodne, v ohrožení je podle zdrojů kolem 10.000 pracovních míst.
  • 19. března 2023 - Největší švýcarská banka UBS převezme svého domácího rivala Credit Suisse. Ve večerních hodinách o tom informovala švýcarská vláda, která transakci pomohla zprostředkovat. Centrální banka oznámila, že na posílení likvidity poskytne až 100 miliard franků (přes 2,4 bilionu Kč).
  • Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované