Hlavní obsah

Obchodníci fixlují se slevami, ukázaly kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Cenové kejkle nekončí. Slevy se často nepočítají správně. Ilustrační snímek.

Reklama

Výsledky kontrol obchodníků dopadají velmi špatně, oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Narůstá tak jeho tlak na řetězce, které podle něj vyšponovaly cenu potravin.

Článek

Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) a Česká obchodní inspekce (ČOI) v minulých týdnech provedly 250 společných kontrol u obchodníků. Výsledky jsou tristní, jak oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který stojí v čele mezirezortní komise založené s úmyslem vyřešit problém drahých potravin.

„Zjištění jsou horší, než jsme očekávali. Dochází k masivnímu porušování práva, zákona na ochranu spotřebitele a k nekalým obchodním praktikám. Uvítal bych, aby se obchodní řetězce více soustředily na plnění základních podmínek prodeje, hygienu, správné deklarování cen,“ vzkázal obchodníkům Nekula.

Řekl to po druhém jednání nedávno zřízené mezirezortní skupiny, jejímiž členy jsou zástupci několika ministerstev, Úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Prohlášení je součástí soustavného tlaku ministerstva na obchodní řetězce, které ministr obviňuje z přehnaně vysokých obchodních přirážek k cenám potravin. Jmenovitě v minulosti zmínil cukr či vejce. U jablek je podle něj přirážka obchodu kolem 150 procent. Řekl, že k tomu není žádný důvod.

Martin Klanica za SZPI upřesnil, že z 250 kontrol došlo k porušení téměř u 75 procent případů. Inspekce eviduje 158 zjištění nedodržení požadavků potravinového práva a kolem dvaceti zjištění porušení zákona o ochraně spotřebitele. Častějším hříchem obchodníků je poskytování nepravdivých a zavádějících informací ohledně cenové výhody.

„V pěti případech byly uzavřeny provozovny. Ve dvou případech se jednalo o provozovny velkých obchodních řetězců. V prvním případě o celou provozovnu, ve druhém o dílčí část provozovny,“ uvedl. Nekula předtím podotkl, že by měli obchodníci zajistit, aby po prodejnách neběhaly myši a provozovny se nemusely uzavírat.

Podle webu Potraviny na pranýři v prvním případě šlo nedávno o uzavření části provozovny Tesco v Bílině. Důvodem byly nečistoty na podlaze, v regálech a zařízeních. V Lidlu ve Vrchlabí byl v únoru uzavřen sklad kvůli výskytu trusu hlodavců. Podobně tomu bylo v lednu v pardubickém Kauflandu a v prodejně Billa ve Frýdlantu nad Ostravicí. Zcela uzavřena byla na přelomu března a dubna kvůli řadě nedostatků včetně hlodavců a plísní prodejna Norma v Chebu.

Zavádějící slevy

Vedoucí právního oddělení České obchodní inspekce Vlastimil Turza řekl, že z celkem 417 kontrol, provedených v koordinaci se SZPI, ale také samostatně, zjistila inspekce porušení zákonů v 91 případech. Nejčastěji se jednalo o porušení poctivosti prodeje, kdy si obchod na pokladně účtoval za zboží vyšší cenu, než s jakou byl seznámen spotřebitel.

„Řada obchodních řetězců porušuje povinnost počítat slevy z nejnižší ceny za posledních třicet dní,“ upřesnil Turza. Jsou to předběžné výsledky, nyní s kontrolovanými subjekty poběží správní řízení, kde se bude rozhodovat o uložení pokuty.

Ministr zemědělství Nekula v uplynulých měsících opakoval, že nebude tolerovat předražování potravin. Poukázal přitom na vysoké marže cukru, vajec a také brambor na straně obchodníků. Ti se nařčením bránili a naopak prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu jako hlavního viníka drahoty označili zemědělce.

Nekula zopakoval, že nechce ceny regulovat. Vydal se cestou slovních intervencí a pochvaluje si, že už ceny potravin v některých případech díky aktivitám Ministerstva zemědělství klesají. „Podle sektorového šetření ČSÚ v polovině března poprvé od září klesla průměrná cena vajec, byť jen o desítky haléřů,“ dal příklad. „Bylo predikováno, že cena vajec bude kolem 10 korun za kus, ale balení deseti kusů se dá pořídit v akci za 34 korun,“ dodal. Ceny klesly také u másla či eidamu. Zda to bylo přičiněním rezortu, se ověřuje těžko.

„Někteří obchodníci zkoušeli vyšponovat ceny na maximum,“ podotkl s tím, že problém je stále u cen pečiva. „Dnes je cena obilí výrazně nižší, ceny energií na spotu jsou výrazně pod zastropovanou cenou a nafta stojí 32 korun. Pečivo ale nezlevňuje, proto si vyžádám detailní informace ze segmentu, proč se ceny pečiva nesnižují,“ uvedl. Podobné je to podle něj u pasterovaného mléka.

Reklama

Doporučované