Hlavní obsah

Odbory: Rodina zaplatí kvůli vládě 150 tisíc navíc. Finance: Čirá demagogie

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Josef Středula.

Reklama

Odbory na tiskové konferenci popsaly, jak se podle nich podepíše konsolidační balíček na rozpočtech českých rodin. Vyjádřily se také ke včerejšímu jednání tripartity.

Článek

České rodiny kvůli konsolidačnímu balíčku podle odborářů zchudnou. Na tiskové konferenci to spolu s dalšími prezentoval v úterý odpoledne předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ten při výpočtu vycházel z nadprůměrně vysokých příjmů rodiny (868 416 Kč ročně), která podle něj přijde o 150 800 až 178 200 Kč, tedy 17 až 20 procent. Podle toho, zda lidé pracují v soukromém, nebo státním sektoru.

Ministerstvo financí označilo příklad odborů za čistou demagogii vymodelovanou uměle tak, aby děsila veřejnost.

Vyšší výdaje způsobí podle odborů zejména vyšší nemocenské pojištění, inflace či zrušení školkovného, nižší příjmy zase plánovaná o dvě procenta nižší částka na platy. Mimo to odboráři kritizovali nesociální dialog, který s nimi podle nich vláda vede.

Ministerstvo financí uvedlo, že modelový příklad odborů je čistou demagogií založenou na vymyšlených předpokladech. „To není průměrná rodina, ale vysokopříjmová rodina uměle vymodelovaná s cílem vyděsit veřejnost,“ stojí v prohlášení úřadu. Pokud by v Česku žily pouze tříčlenné rodiny a každá odvedla o 178.000 korun navíc, stát by získal dodatečný příjem asi 623 miliard, uvedlo MF. „My ale změnami v balíčku plánujeme příští rok na daních vybrat zhruba dvacetinu této částky navíc. Míru demagogie odborářských propočtů si tedy každý může posoudit sám,“ doplnil úřad.

Premiér Petr Fiala (ODS) se již vyjádřil, že stávkovou pohotovost, kterou odboráři vyhlásili včera, považuje za nezodpovědnou. Té se zúčastní na 31 svazů ČMKOS a podle ČTK se k nim přidaly například i odbory Škoda Auto.

Fiala uvedl, že na svých návrzích trvá. Vyjádřil se ale i o tom, že je otevřen ke konstruktivnímu dialogu s odpůrci konsolidačního balíčku. Na základě debat s nimi je prý schopen uznat případné technické nedostatky, které by se ale po opravě neměly nijak výrazně projevit. Co ale odmítá, je nátlak ze strany odborů, který je na vládu kladen.

Konsolidační balíček přehledně

„Nečekáme slova chvály a v první chvíli nečekáme ani masivní pochopení,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala. V přehledném souhrnu vám přinášíme informace o tom nejdůležitějším, co se má od příštího roku změnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované