Hlavní obsah

Další rána pro hotovost, firmy chtějí posílat peníze jen na účet

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Firmy chtějí vyplácet mzdu zaměstnancům elektronicky. Bez zvláštní dohody s pracovníky to však dnes dělat nesmí. Hospodářská komora to chce změnit a uzákonit, aby bezhotovostní výplata mzdy byla uznána jako ta hlavní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většina firem dnes vyplácí mzdu svým zaměstnancům na účet. Svévolně, bez jakékoliv dohody se svými pracovníky, to však dělat nesmí. Zákoník práce totiž stanovuje, že „mzda se vyplácí v pracovní době a na pracovišti“ a tento způsob úhrady je tedy primární.

Pokud chce zaměstnavatel vyplácet mzdu zaměstnanci na bankovní účet bezhotovostně, může to udělat jen tehdy, když s ním uzavře individuální dohodu.

„Tato dohoda může být součástí pracovní smlouvy nebo může být obsažena v jiném dokumentu,“ říká advokát V4 Group Viktor Kubuš a upozorňuje na to, že inspektorát práce dodržování těchto povinností kontroluje a také ukládá firmám pokuty za to, když mu takovou dohodu nepředloží.

Mzdu na účet zasílá většina firem

Ačkoliv zákoník práce lpí na primárně hotovostní výplatě mzdy, praxe ukazuje zcela opačné preference. Drtivá většina pracovníků velkých, ale i menších společností dává přednost tomu, když jim mzda dochází automaticky na účet.

„V současné době není nikdo, komu bychom vypláceli mzdu hotovostně na pokladně. Jen pár zaměstnancům se posílají peníze prostřednictvím České pošty,“ říká Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ, která zaměstnává na 15 tisíc lidí (mateřská firma + klíčové dceřiné firmy). Poslední hotovostní výdělek si podle něj nechal vyplatit na kase zaměstnanec zhruba před třemi lety.

Výplata mzdy podle zákoníku práce

§ 142 odst. 3 zákoníku říká… Mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty nebo není-li dále stanoveno jinak.

Zdroj: Zákon č. 262/2006 Sb.

Na prstech jedné ruky dokážou počet výplat v hotovosti určit České dráhy, které obecně – i u zákazníků - preferují bezhotovostní platby. Společnost má v rámci pracovní smlouvy uloženo ustanovení, že mzda je vyplácena bezhotovostním převodem na účet zaměstnance.

„Z tohoto důvodu u nás má bezhotovostní výplatu mzdy drtivá většina zaměstnanců. Maximálně pět zaměstnanců, kteří uzavřeli pracovní poměr dávno v minulosti, mají ještě hotovostní výplatu, která je ale prováděna formou výplaty složenkou. Mzdu v naší společnosti formou hotovosti v současné chvíli nikomu nevyplácíme,“ říká mluvčí Generálního ředitelství Českých drah Emanuel Vittek.

Elektronické výplaty potvrzují i menší firmy. „Za devatenáct let praxe v HR jsem se nesetkal s klientem, který by mzdu vyplácel v hotovosti. Pouze „načerno“ v ojedinělých případech při brigádách – hospody, restaurace, či práce v lesnictví,“ říká František Boudný, ředitel personální agentury Předvýběr.CZ:

Na výplatu v hotovosti si nevzpomíná ani personalistka společnosti Integra Metal Systems Barbora Vinařová. „V hotovosti nikomu mzdu nevyplácíme. Maximálně po dohodě s majitelem vyplatíme na žádost zaměstnance v hotovosti pouze zálohu, ale bývá to obvykle malá částka, zhruba dva až pět tisíc korun,“ vysvětluje.

Tuto praxi výplat potvrzuje i Jana Jáčová, majitelka společnosti UOL Účetnictví, která obsluhuje několik tisíc různě velkých firem. „Vyplácení mezd v hotovosti je dnes opravdu řídké a důvody této praxe jsou různé. Pro někoho, zejména starší lidi, nemusí být obsluha karty jednoduchá. Lidem na vesnici digitální platby nevyhovují, protože v místních obchodech a hospodách karty neberou. A někdo si vyplácí mzdu hotově, protože chce třeba zatajit v rodině svůj příjem,“ říká Jáčová.

Komora chce sladit právo s praxí

Hospodářská komora (HK ČR), která zastupuje zájmy tuzemských podniků, chce proto dnešní převažující praxi vyplácení mezd dostat do zákona. A to proto, aby usnadnila firmám administrativu a zbavila je strachu z kontrol a pokut za nedodržování paragrafů, které jsou dnes už takřka vyčpělé.

„Administrativní a organizační opatření spojená s výplatou hotovosti představují zátěž zaměstnavatele. Naši analytici a legislativci proto doporučují, aby stát umožnil zaměstnavatelům vyplácet mzdu prioritně bezhotovostně, pokud zaměstnanec výslovně nepožádá o hotovostní výplatu. Uzákonění prioritní bezhotovostní výplaty mzdy s možností výjimky pro výplatu hotovosti zaměstnanci by znamenalo zlepšení současného stavu pro všechny zúčastněné strany, tedy pro zaměstnavatele i zaměstnance,“ vysvětluje postoj HK ČR její mluvčí Miroslav Diro.

Bezhotovostní výplata je podle něj výhodná pro zaměstnance proto, že minimalizuje riziko ztráty nebo odcizení hotovosti. Společnostem také zlevňuje a usnadňuje správu peněz.

Sankcionovat zaměstnavatele za to, že nemají písemnou dohodu se zaměstnanci na bezhotovostní výplatě, mi v dnešní době přijde více než formalistické a zcela neadekvátní.
Petra Sochorová, advokátka Noerr

„Automatizované převody eliminují potřebu vedení hotovostní pokladny a dalších administrativních úkonů spojených s manipulací s penězi. Nutno připomenout, že každá firma má ve vnitropodnikové směrnici stanovené limity, kolik peněz má udržovat v pokladně, a pro hotovost musí posílat zaměstnance do banky, což je spojeno s řadou rizik. Bezhotovostní platby tak umožňují zaměstnavatelům tato rizika eliminovat, snížit náklady spojené s hotovostí a zlepšit efektivitu provozu,“ vysvětluje Diro.

Další výhodou prioritní bezhotovostní výplaty mzdy je podle něj zlepšení transparentnosti a sledovatelnosti finančních toků, a to jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Hospodářská komora ale souhlasí s tím, že možnost výplaty v hotovosti musí být v zákoně zachována a firmy musí mít povinnost případné žádosti zaměstnance o hotovostní výplatu vyhovět.

Advokáti s úpravou zákona souhlasí

Návrh Hospodářské komory, který už v rámci snižování administrativní zátěže podniků poslala k projednání kabinetu, se líbí i právníkům. „Přestože jsem se ve své praxi potkala a stále ještě potkávám s firmami, kde u zaměstnanců převažuje hotovostní výplata nad bezhotovostní, je to podle mě dobrý nápad, který opravdu může snížit nejen administrativní zátěž zaměstnavatelů,“ říká Petra Sochorová, advokátka z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr, která je expertkou na pracovní právo.

I ona se ve své praxi setkala s mnoha případy, kdy zaměstnavatel neměl v ruce písemnou dohodu se zaměstnancem na bezhotovostní výplatě a byl za to sankcionován ze strany inspektorátů práce. „To mi v dnešní době přijde více než formalistické a zcela neadekvátní,“ konstatuje Sochorová. Podle ní by s touto úpravou neměli mít problém ani zástupci odborových (ČMKOS na dotazy SZ Byznys neodpověděl).

Anketa

Necháváte si mzdu/plat vyplácet na účet?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 11151 čtenářů.

Pozitivně se na návrh HK ČR dívá i advokát V4 Group. „Každý návrh k odbourání administrativní zátěže lze přivítat. Nicméně je nutno vzít v potaz, že i teď někteří lidé, zvláště starší ročníky, nejsou až tak počítačově a technicky zdatní. Někteří lidé nemusí mít dokonce bankovní účet, a proto je důležité možnost výplaty v hotovosti zachovat a celý systém výplaty mez ošetřit,“ zdůrazňuje Kubuš.

Prosazení změn by se líbilo i zaměstnavatelům. „Zákoník práce na nás klade ohledně výpočtu mezd shodné požadavky jak pro bezhotovostní, tak hotovostní úhradu mzdy. Pokud bude na prvním místě bezhotovostní výplata a zaměstnanci nebudou výslovně požadovat výplatu v hotovosti, zaměstnavatel nebude muset držet pokladnu a udržovat dostatečný zůstatek hotovosti pro úhradu mezd. V této změně tak vidím výhodu,“ říká Tomáš Vrzala, finanční ředitel společnosti Agromex, která zaměstnává 130 lidí.

Návrh se líbí také technologické společnosti Seznam, která je mateřskou firmou Seznam Zpráv. „Způsob výplaty u nás upravuje interní směrnice, která už nyní určuje, že výplata peněz probíhá bezhotovostní formou převodu na účet. Výplata v hotovosti je možná pouze výjimečně, na základě žádosti zaměstnance. Uvedenou legislativní změnu bychom proto rozhodně uvítali,“ říká mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Reklama

Doporučované