Hlavní obsah

Nová banka na trhu. Na dovolenou vám ale nepůjčíme, říká šéf Partners

Jak se staví banka. Rozhovor s Petrem Borkovcem z Partners Financial Services, který v Česku spouští novou Partners Banku.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

V Česku se na jaře příštího roku otevře nová banka. Za Partners Bankou stojí známá finančněporadenská firma Petra Borkovce. Nejdřív nabídne jen účty a placení, do roka i hypotéku a jiné půjčky.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Po třech letech příprav je nová Partners Banka před otevřením. Jako jeden z prvních její kartou zaplatí zakladatel Partners Petr Borkovec. „Někdo udělá platbu kartou, někdo si nechá poslat peníze a o týden později, takže snad 10. listopadu, dostanu svoji kartu i já. Asi abych jim to nerozbil nebo je nějak nevyhejtoval,“ říká Borkovec.

Testování, zda vše funguje, jak má, proběhne postupně. Po managementu systém v prosinci vyzkouší širší skupina zaměstnanců, v lednu všichni poradci s rodinami. Pro veřejnost otevře banka v březnu. Aktuálně se zkoušejí technické systémy.

„Jedna z kritických oblastí je reporting (předávání informací) na Českou národní banku, včetně platebního systému CERTIS. Všechny věci testujete nasucho, aniž byste byli v ostrých systémech, které vám už nic neodpustí.“ Na vybudování systému pracuje jen v bankovním týmu 150 lidí.

Do dvou let v černých číslech

V současné době je v Česku 45 bank a spořitelen. Borkovec si myslí, že pro novou banku tu ale prostor ještě je, i když malý: „Kdybychom to nebyli my, tak bych řekl, že prostor je tu velmi malý, velmi těžký a velmi drahý.“ Dosud do projektu spolu s partnery investoval téměř půl miliardy korun.

„Myslím si, že jsme doteď utratili tak 600 milionů, čistého třeba 450 milionů,“ říká Borkovec, který spolu s Radimem Lukešem a tisícovkou manažerů, ředitelů a zaměstnanců skupiny Partners vlastní 81,5 % projektu. Zbylých 18,5 % mají dohromady společnosti Pale Fire Capital, Reflex Capital nebo Tomáš Čupr.

Peníze by chtěli mít zpátky do deseti let. „Příští rok v zisku určitě nebudeme, ale v tom dalším už bych byl rád na rozumných černých číslech. Vytvořit zisk není v bance těžké,  těžké je dostat se až na dividendu, pak už je to perpetuum mobile. Dividendu bychom chtěli vyplatit po pěti šesti letech. Zpátky na tu investici bychom se mohli dostat po deseti letech,“ plánuje Borkovec.

Projekt získal licenci od České národní banky v srpnu. Bylo třeba nashromáždit kapitál ve výši tří miliard korun. Do deseti let chce mít Partners Banka půl milionu klientů. Partners Banka si chce místo na trhu vydobýt kombinací bankovních a poradenských služeb. Ty poradenské mohou klienti Partners už nyní používat v nové mobilní aplikaci, přes kterou později poběží i banka.

Střet zájmů nehrozí

Klienti si budou moci vybírat nejen z produktů nové banky, ale i od konkurence. Poradci Partners přitom patří k podílníkům skupiny, konflikt zájmů v tom ale Borkovec nevidí. „Jediná oblast, kde střet opravdu reálně je, jsou hypotéky. Ale v objemu, ve kterém jsme schopni je poskytovat, je to úplně směšné,“ říká zakladatel skupiny.

Primárně hned od svého startu chce Partners Banka nabízet běžné a spořicí účty, které poradci nenabízejí, včetně platebních karet nebo mobilní aplikace. Výběry budou po celém světě ze všech bankomatů zdarma. Začátkem roku 2025 začne banka poskytovat úvěry. Nejpozději v roce 2025 pak spustí investiční platformu, přes kterou by ráda nabízela nejen fondy, ale i samostatné akcie nebo dluhopisy.

Velkým bankám v hypotékách konkurovat nechce. „Nebudeme úvěrovat stavby, protože to je zbytečně složité. Nebudeme mít ani ty nejjednodušší hypotéky, protože těžko můžeme nabídnout lepší podmínky než třeba Česká spořitelna. Budeme se soustředit na klienty, o které banky nestojí. Na podnikatele, kteří těžko dokládají příjmy. My ale jejich transakční historii známe, protože jsou to naši klienti.“

Na čerpadlo vám půjčíme, na dovolenou ne

Místo hypoték se chce banka soustředit na dofinancování bydlení a úvěry na malé energetické projekty. „Pale Fire Capital, který je partnerem banky, spoluvlastní výrobce čerpadel Acond a určitě s nimi na financování čerpadel budeme chtít spolupracovat,“ popisuje Borkovec. Půjde o částečně účelové úvěry. „Nechceme půjčovat na dovolenou, mobil atd.,“ vysvětluje.

Užší spolupráci chce Borkovec navázat s Rohlíkem Tomáše Čupra. „Máme pár služeb, na které by se nám Rohlík hodil. Třeba mít možnost vybrat peníze přímo u kurýra,“ plánuje Borkovec. Dalším krokem by mohlo být zařazení produktů Partners Banky do benefitů Rohlíku.

Kombinaci poradenství a bankovních služeb chce Partners Banka exportovat i do zahraničí. „Chceme jít velmi rychle na Slovensko. Jako skupina se díváme i na akvizice v Rumunsku, analyzujeme si německý trh,“ plánuje Petr Borkovec.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované