Hlavní obsah

Stát podpořil „bohatší“ stárnutí. Lidé mohou na penzi spořit víc a volněji

Češi si budou moci při spoření na penzi odečíst z daní až 48 000 korun (ročně ušetří až 7200 korun). Dosud to byla polovina.Video: Jan Marek, Iva Špačková

 

Reklama

Češi, kteří si budou odkládat na stáří víc peněz než dosud, získají od státu vyšší příspěvek. Vedle úložek na životní a důchodové spoření podpoří stát nově i ty, kteří budou dlouhodobě investovat.

Článek

Stát otvírá cestu k bohatšímu stáří. Poslanci ve třetím čtení schválili zákon, který podpoří dlouhodobé investice na důchod a pomůže rozvoji finančního trhu. Jeho součástí je i nový produkt, do něhož budou moci Češi ukládat své peníze a stát jim k tomu uleví na daních – Dlouhodobý investiční produkt (DIP).

Kdo bude investovat do produktů finančního trhu (bankovních depozit, fondů kolektivního investování, státních a korporátních dluhopisů či třeba akcií - deriváty a hedgeové fondy podporovány nebudou), tak si bude moci už za rok 2024 odečíst z daňového základu až 48 tisíc korun. Ročně tak na daních ušetří až 7200 korun. Pro výběr naspořených peněz bude muset investovat minimálně 10 let (dosud pět) a dosáhnout věku alespoň 60 let.

Odpočet z daní až do maximálního limitu mohou Češi využít buď při odkládání peněz výhradně do nového produktu, nebo i při kombinaci nového produktu spolu s dosavadními formami spoření na důchod (životní pojištění se spořicí složkou nebo penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření).

Anketa

Budete si více spořit na stáří, když stát navýší možný odpočet ze základu daně až do výše 48 000 korun ročně?
Ano
35,3 %
Ne
56,3 %
Zatím nevím
8,4 %
Celkem hlasovalo 4519 čtenářů.

„DIP přinese flexibilitu třetího pilíře a rozšíření jeho možností o další produkty nad rámec současných penzijních fondů a investičního životního pojištění. Nové možnosti zatraktivní spoření na penzi především pro mladší a střední generace, které volaly po větším výběru podporovaných produktů. Od ledna příštího roku tak mají investoři zcela nové možnosti investovat na stáří do regulovaných produktů, jako jsou veřejně obchodované akcie nebo dluhopisy či investiční fondy, ale také bankovní účty,“ vysvětluje princip nového produktu Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT).

Zájem o nový produkt podle oslovených existuje. „Již delší dobu jsem zvažovala úpravu svého spoření na stáří a nový produkt mě oslovil s tím, že si můžu vybrat, do čeho budu investovat. Od příštího roku tak využiju možnosti jak penzijních fondů, tak i své penzijní investice doplním o nové produkty, jejichž konkrétní výběr nechám podle nabídky, která bude dostupná,“ říká například Petra Oleárová z Prahy.

AKAT podle její šéfky očekává, že nový produkt může oslovit další spořitele v rámci třetího pilíře; ale především může zvýšit investice z „legendární tisícovky (maximální současná státní podpora, pozn. red) na penzijko“, která už dávno není pro důstojnou penzi dostatečná, až na nových 48 tisíc korun ročně. „Zároveň se jedná o možnost, a nikoliv povinnost, takže je na rozhodnutí každého, jak se rozhodne dle svých možností,“ dodává Brodani.

Další atraktivní složkou investování do DIP (stejně jako pro životní pojištění a spoření na důchod) je možnost příspěvku zaměstnavatele až do výše 50 tisíc korun ročně, kdy jsou tyto příspěvky oproštěny od plateb sociálního a zdravotního pojištění. Pokud tedy svému zaměstnanci dá ročně zaměstnavatel 50 tisíc korun bez daní či odvodů na investování v DIP, získá zaměstnanec bezmála dvojnásobek částky, kterou by po zdanění a odvodech dostal v čisté mzdě. Jde tak o značný roční rozdíl investic a potenciálních výnosů při dlouhodobém investování na stáří.

Společnost Patria Finance, která spravuje investice přesahující 70 miliard korun pro více než 50 tisíc českých investorů a investorek, je připravena účty dlouhodobých investic nabízet hned, jak to bude možné.

„Pozornost našich investorů vůči tomuto tématu roste. DIP jednoznačně vnímáme jako cestu, která posiluje a oceňuje vlastní zodpovědnost a investování staví na roveň stávajících spořicích cest, pokud jde o zajištění se ve stáří. Zásadní je, že DIP umožní rozložit peníze určené na stáří s daňovou výhodou mezi mnohem více různých aktiv, čímž skrze diverzifikaci na jedné straně snižuje riziko, souběžně umožní investice do výkonnějších aktiv, především akcií, a tím otevře cestu dlouhodobě atraktivnějšímu zhodnocení,“ komentuje zákon generální ředitel Patria Finance Richard Podpiera.

Podpiera věří tomu, že spravované zdroje peněz prospějí českému finančnímu trhu, tím i celé tuzemské ekonomice. „Věřím, že DIP bude inspirovat k aktivnějšímu budování zdrojů pro období po skončení produktivního věku a tyto zdroje nasměruje do kapitálového trhu,“ dodává.

Poslanci v rámci zákona také odsouhlasili vyšší podporu částek ukládaných pravidelně na penzijní spoření. Zatímco dosud mohl každý Čech získat každý měsíc od státu maximálně 230 korun při měsíční úložce minimálně tisíc korun, nyní dostane až 340 korun. Musí ale na důchodové spoření ukládat každý měsíc minimálně 1700 korun.

Nyní musí zákon projít Senátem a podepsat ho musí také prezident, aby začal od 1. ledna 2024 platit.

Státní podpora spoření na penzi

Příspěvek účastníkaStátní příspěvek dnesStátní příspěvek nově
100 Kč0 Kč0 Kč
200 Kč0 Kč0 Kč
300 Kč90 Kč0 Kč
400 Kč110 Kč0 Kč
500 Kč130 Kč100 Kč
600 Kč150 Kč120 Kč
700 Kč170 Kč140 Kč
800 Kč190 Kč160 Kč
900 Kč210 Kč180 Kč
1000 Kč230 Kč200 Kč
1100 Kč230 Kč + daně220 Kč
1200 Kč230 Kč + daně240 Kč
1300 Kč230 Kč + daně260 Kč
1400 Kč230 Kč + daně280 Kč
1500 Kč230 Kč + daně300 Kč
1600 Kč230 Kč + daně320 Kč
1700 Kč a více230 Kč + daně340 Kč + daně

Zdroj: MF, Daňové zvýhodnění – dnes platí limit na odečet od daní 24 000 Kč na penzijní fondy (u příspěvků nad 1000 Kč) a 24 000 Kč na životní pojištění. Nově si lidé budou moci odečíst 48 000 Kč (u PF u příspěvků nad 1700 Kč) na všechny produkty včetně nového tzv. dlouhodobého investičního produktu DIP.

Reklama

Doporučované