Hlavní obsah

Neberete málo? Přehled mezd žádaných profesí napříč regiony

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nadprůměrné mzdy na Čechy nečekají jen v Praze a za hranicemi. Existují profese, které si vydělají a lidé se kvůli nim ani nemusí stěhovat do Prahy. Podívejte se, jak se pohybují mzdy desítek žádaných pozic napříč regiony.

Článek

Průměrné mzdy Čechů ve druhém čtvrtletí letošního roku stouply téměř o osm procent na 43 193 korun, avšak reálně kvůli inflaci oslabily. Průzkum mezd společnosti Grafton Recruitment, jenž monitoroval nástupní a inzerované výdělky stovek profesí ve 13 krajích České republiky, ukazuje, kterým profesím a kde se daří.

Průzkum ukazuje například to, že IT je sice stále velmi žádanou profesí, ale například v hlavním městě už výdělky ajťáků narážejí na strop, a reálně dokonce některým pozicím poklesly. Nadprůměrné odměny ale čekaly i v některých regionech. I ve výrobě se některým místům daří v regionech lépe než v Praze a mimo metropoli si například manažeři v logistice mohou vydělat více.

„Firmy i přes mírný růst nezaměstnanosti stále bojují s nedostatkem pracovníků a snaží se svým lidem podmínky vylepšovat, tempo růstu cen je ale rychlejší a Čechům se bohužel snižuje životní standard. Do konce roku se dá ovšem očekávat další mzdový progres, a to zejména tam, kde je největší boj o lidi a kde by kvůli jejich nedostatku mohly firmy přijít o zakázky. Výjimkou bude snad jen IT, kde se již pomalu naráží na pomyslný mzdový strop,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment.

V následujícím přehledu se dozvíte, co se děje na pracovním trhu v osmi důležitých oborech ekonomiky napříč republikou. Informační boxy vás seznámí s tím, kolik peněz vydělávají pracovníci v jednotlivých regionech ve 29 konkrétních profesích.

Budete si tak moci udělat přehled o tom, zda je výhodné se kvůli vyššímu výdělku stěhovat, nebo to za to nestojí. Praha přitom není vždy na prvním místě ve výši mezd.

V přehledu chybí Karlovarský kraj, neboť v něm společnost Grafton nemá pobočku.

Inženýring a výroba

Obor charakterizuje to, že i přes mírný pokles zakázek v něm hlad po pracovnících stále trvá. K poklesu zakázek došlo na začátku letošního roku, což vedlo k pozastavení náboru určitých pozic. Trh je pro mnoho firem nepředvídatelný a vzhledem ke zvýšeným nákladům z důvodu energetické krize a inflace se uchylují k úsporným opatřením.

S náborem nových lidí tak často vyčkávají, nebo jej plánují až později. „I přes mírné ochlazení poptávka po uchazečích z řad talentovaných absolventů i kvalifikovaných a zkušených pracovníků stále roste. Může za to mimo jiné i znemožněný nábor z Ukrajiny, který dosud nebyl plně nahrazen jinými zdroji,“ konstatuje Malo.

Firmy podle něj nejčastěji hledají technicky zaměřené uchazeče do výroby, pracovníky z oblasti elektra, CNC obráběče a svářeče. Chybí jim i konstruktéři, projektanti a pracovníci kvality. Mzdy v uplynulém roce navyšovala většina firem a počítá se i s dalším přidáváním, a to zejména na výrobních pozicích. Z důvodu nedostatku uchazečů i kvůli snaze udržet si stávající pracovníky se firmy rovněž snaží zvyšovat kvalifikaci svých lidí.

Stavebnictví a reality

Po relativním útlumu způsobeném válkou na Ukrajině, obavami z energetické krize a rostoucí mírou inflace začaly stavební firmy letos pociťovat nárůst zakázek. Firmám chybí podle průzkumu hlavně řemeslnické a dělnické pozice, nejvíce pak zedníci a truhláři. Díky boomu fotovoltaiky a udržitelnosti je na trhu patrná i zvýšená poptávka po projektových manažerech FVE a znalcích legislativy.

Velký nedostatek kvalifikovaných uchazečů pociťují firmy i v oblasti projektování. Konkrétně se jim nedaří obsazovat pozice projektantů železničních mostů, geotechnických konstrukcí a vodohospodářských staveb.

Anketa

Zvedl vám letos zaměstnavatel mzdy?
Ano, do pěti procent mé mzdy.
14,5 %
Ano, do 10 procent mé mzdy.
9,2 %
Ano, mezi 10 a 20 procenty mé mzdy.
3,9 %
Ano, nad 20 procent mé mzdy.
1,8 %
Ne.
70,6 %
Celkem hlasovalo 22761 čtenářů.

„Oproti loňskému roku se navíc ještě prohloubil nedostatek kandidátů z ciziny. Vliv na to má i složitý a zdlouhavý přeshraniční nábor ze zemí mimo EU a naprosto nevyhovující pravidla ekonomické migrace,“ vysvětluje Malo s tím, že trhu by výrazně pomohlo zrušení systému imigračních kvót, případně jejich zvýšení pro vybrané země a rozšíření pro další náborové země, jako je například Indonésie.

Mzdy v oboru se však podle něj zvyšují napříč všemi pozicemi. Mzdová očekávání vzrostla zejména u kandidátů z řad přípravářů a projektových manažerů.

Obchod a marketing

Ve výrobních a obchodních firmách dochází kvůli válce na Ukrajině a inflaci ke kolísání objemů zakázek, což vede k poklesu nabídky marketingových i obchodních pozic.

V oblasti obchodu je zájem podle personální agentury Grafton hlavně o vyšší ředitelské a seniorní pozice. V marketingu se naopak zvyšuje počet volných kandidátů na manažerské úrovni. „I přesto dochází k mírnému nárůstu mezd, zejména u obchodních pozic. Firmy zvou na pohovory i zkušenější a dražší kandidáty,“ poukazuje Malo.

Nákup a logistika

Obor prochází kvůli geopolitickým vlivům velkými změnami. Nejprve se musel vyrovnat s pandemií a nyní s konfliktem na Ukrajině. Oboje souvisí se silnými výkyvy v počtu zakázek, což firmy nutí škrtat náklady a stále více se orientovat na automatizaci všech procesů.

I přes vyšší míru automatizace však podle Graftonu vládne v oboru velká poptávka po pracovnících. „Stejně jako v předchozích letech chybí zejména skladníci, skladoví operátoři a řidiči vysokozdvižných vozíků. Situace se nezlepšila ani u pozic materiálových plánovačů a disponentů,“ uvádí šéf společnosti. V oblasti nákupu zůstává podle něj poptávka po zaměstnancích relativně nízká.

Informační technologie

V oboru IT a telekomunikací se letos počet nabízených pozic snížil. Podniky začaly v této oblasti šetřit a začaly slučovat jednotlivé role. Nejčastěji je tento trend podle Graftonu patrný v oblasti projektového řízení IT.

V první polovině roku pak firmy při náboru nových zaměstnanců často ovlivňovala nejistota související s rozpočty pro nové účetní období v souvislosti se změnami navrhovanými vládou v úsporném balíčku. „Přesto v IT stále panuje velký hlad po pracovnících. Největší nedostatek uchazečů je patrný v případě seniorních vývojářských pozic, zejména v programovacích jazycích Java, Kotlin, .NET, Angular a Objective-C,“ doplňuje šéf společnosti.

Lidské zdroje, administrativa a právo

Také tento obor zaznamenává stále převis nabídky pozic nad počtem uchazečů. Na administrativní a kancelářské pozice se tak snaží dostat i lidé z jiných oborů. Hlásí se na ně například nezaměstnaní či rekvalifikovaní.

„Tito uchazeči jsou aktivnější a na nabídky reagují častěji. Nejvíce firmy poptávaly pozice z oblasti lidských zdrojů, jednoznačně nejvyhledávanější pozicí je náborář. V oblasti práva jsou aktuálně nejvíce poptávané pozice koncipientů, kterých je nedostatek,“ popisuje situaci Malo.

Mzdy zaměstnavatelé navyšovali už v uplynulém roce, takže podle něj nyní uchazeči často více zohledňují nefinanční benefity, jako je například míra práce z domova. „Mnoho uchazečů je dokonce kvůli nízké míře home office ochotno odmítnout i dobře finančně ohodnocenou pracovní nabídku,“ dodává šéf Graftonu.

Bankovnictví a finanční služby

Finanční svět má v dnešní době problémy najít kvalifikované lidi z účetnictví a controllingu. „Zvláště vysoká poptávka je po kandidátech, kteří hovoří německy nebo francouzsky. Ruku v ruce s prohlubováním nedostatku uchazečů rostou jejich nároky. Mzdy v odvětví však stouply jen mírně,“ konstatuje Malo.

Farmacie a zdravotnictví

Ve zdravotnictví sílí poptávka po lékařích, chybí zejména všeobecní lékaři, neurologové a chirurgové. „Bohužel, čeští lékaři v současné době nemají o změny zájem, preferují stabilitu a nechtějí měnit zaměstnání, a to ani kvůli nadstandardním finančním podmínkám, které v některých případech přesáhnou i 120 tisíc měsíčně,“ říká Malo. Také o sestry je stále velký zájem. Platy jim však rostou hlavně v regionech. Například v Libereckém kraji, kde jim platy loni začínaly na 30 tisících korun, dostanou nástupní plat minimálně 40 tisíc.

O práci ve farmaceutickém odvětví panuje naopak stále značný zájem. „Uchazečů je dostatek a pravidelně reagují na nabízené pozice. Stále aktuálními tématy jsou pro ně možnost home office, firemní automobil a bonusy,“ dodává Malo.

Reklama

Doporučované