Hlavní obsah

Petr Pavel má pamětní bankovku. Podpoří nadaci, ale hitem sběratelů nebude

Foto: VDN Promo

Pamětní bankovka Petra Pavla

Reklama

K výročí roku Petra Pavla ve funkci uvádí Nadační fond Evy Pavlové pamětní list v podobě bankovky s jeho podobiznou. Výtěžek z prodeje půjde na charitu. Ačkoli různé speciální tisky mají v oblibě sběratelé, tato se hitem nestane.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zájemci o pamětní listiny budou moci svou sbírku rozšířit o novou položku. Nadační fond Evy Pavlové ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin vydává na počest ročního výročí inaugurace prezidenta Petra Pavla charitativní pamětní list v podobě bankovky, který je ode dneška v prodeji.

Motivem tisku je hodnota 10 milionů, čímž znázorňuje počet obyvatel České republiky. Do designu tvůrci vložili i seznam jmen všech obyvatel země, včetně hesel, která odkazují na „význam vzájemné sounáležitosti a podpory“, jak stojí v tiskové zprávě nadace.

Cena jednoho kusu je 3500 korun a veškerý výtěžek zamíří do projektu Evy Pavlové s názvem „Zdravější rodiny“, který pomáhá dětem, seniorům, samoživitelkám a samoživitelům.

Foto: VDN Promo

Pamětní bankovka Petra Pavla v plné velikosti

„Když jsem slyšel poprvé myšlenku o vzniku tohoto předmětu s mou podobiznou, trochu jsem se zalekl. Říkal jsem si, čím méně portrétů a různých předmětů, tím méně útoků ve smyslu vytváření kultu osobnosti, což mi bylo vždy cizí. Ale když jsem slyšel myšlenku, že sběratelská bankovka pomůže nadačnímu fondu mé ženy, souhlasil jsem,“ řekl prezident Petr Pavel. „Jsem rád, že umožníme existenci nebo pokračování některým projektům, které pomáhají spoustě lidí,“ dodal.

O výrobu bankovky se postarala Státní tiskárna cenin. „Výrobě pamětního listu v podobě bankovky jsme věnovali spoustu energie a úsilí,“ uvedl generální ředitel tiskárny Tomáš Hebelka.

„Podíleli se na něm naši nejlepší zaměstnanci od rytce, tiskařů a dalších spolupracovníků. Použili jsme materiály, barvy, tiskové techniky, ochranné prvky, které využíváme na výrobě skutečných bankovek. Věřím, že všechny tyto indicie napomůžou zájmu ze strany nejen sběratelů a podpoří tak dobrou věc,“ řekl.

Levně nakoupit a draze prodat

Pamětní bankovky, speciální listy a jiné zajímavosti, zvláště když vycházejí z oficiální tiskárny cenin, patří mezi oblíbené zboží mezi sběrateli na internetu. Zvláště když je jejich počet omezen. Tento pamětní list vychází v pěti sériích po 2000 kusech označených P, A, V, E, L.

Kam až cena na internetu může vyšplhat, je podle šéfa pražské pobočky České numismatické společnosti Zdeňka Petráně těžké odhadnout. Záleží prý na tom, jak se „vyhecuje“ trh.

„Vzpomínám si, když se prodávaly mosazné dvacetikoruny s prezidenty, lidé byli za dvacetikorunu ochotni dávat dva, tři tisíce korun,“ připomíná Petráň výroční mince z roku 2018 s portréty zakladatelů Československého státu, které vydala Česká národní banka.

Následně však na sběratelských burzách mince nedosáhly ani na 60 korun. „V prvotním šílenství lidé mohou přeplácet, pak zjistí, že o to nikdo nemá zájem, a rychle to utichne,“ říká numismatik.

Podle Petráně ale podobné pamětní listiny nejsou pro numismatiky sběratelsky cenné. „Ten zájem je v laické veřejnosti, ne mezi sběrateli. Nabízí to na sběratelských burzách a mohutně přeplácí, takže se vytváří černý trh,“ vysvětlil. „Do sbírky si tohle nikdo nedá, jsou to moderní věci, to se nesbírá,“ dodal.

Prodej bankovky pro charitativní účely ale podle Petráně význam má. „Každá koruna na charitu je dobrá, ale překvapivé zisky ať nečekají,“ upozorňuje.

Podobných listů v podobě bankovek vyšla v minulosti už řada. Loni třeba s podobou zpěváka Václava Neckáře, letos hokejisty Dominika Haška.

„Co se týče kvality, ty tisky nejsou špatné,“ komentuje Petráň. Podle něj jde však jen o prostředek k výdělku lidí, kteří listy zakoupí a následně prodají za dražší cenu na aukčních tržištích, například na Aukru. „Skuteční sběratelé vám nad tím, s odpuštěním, ohrnují nos,“ dodal.

Reklama

Doporučované