Hlavní obsah

Poslanci chtějí uvnitř rozpočtu přesunout 96 miliard. Posílit by měla obrana

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanci přesouvali peníze v rozpočtu.

Reklama

Poslanci projednávali úpravy ve státním rozpočtu na rok 2022. V souvislosti s napadením Ukrajiny Ruskem a modernizací české armády chce vláda navýšit rozpočet Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra.

Článek

Poslanci v pátek projednávali návrh státního rozpočtu na rok 2022 ve druhém čtení. Šlo o přesuny v rozpočtu v celkové výši asi 96 miliard korun, tedy zhruba pět procent celkových plánovaných výdajů.

Jak uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura, rozpočet počítá s příjmy ve výši 1613,2 miliardy korun, výdaji 1893,2 miliardy korun a schodkem 280 miliard korun.

Největší změny by se měly týkat rozpočtu Ministerstva obrany. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu by měl resort dostat navíc jednu miliardu korun. „Má být určena na nákup ručních palných zbraní,“ říká Stanjura.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) chce navýšit rozpočet Ministerstva obrany s cílem urychlení přezbrojení armády. „Situace na Ukrajině bude mít dlouhodobý dopad na naši bezpečnost. Musíme proto urychlit přezbrojení našich sil a toto navýšení je jedno z prvních kroků, které chystám,“ oznámila Černochová.

„Budeme navrhovat navýšení rozpočtu Ministerstva vnitra o 1,5 miliardy na zajištění programu pomoci občanům Ukrajiny, navýšení o 300 milionů korun na humanitární pomoc z toho 150 milionů korun pro Ministerstvo vnitra,“ uvedl také Stanjura. O 150 milionů korun by si mělo polepšit Ministerstvo zahraničních věcí.

Vláda podpořila navýšení rozpočtu Ministerstva obrany už ve středu. Podle Černochové je možné, že bude třeba rozpočet kvůli situaci na Ukrajině v průběhu roku ještě navýšit.

Předsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová si myslí, že Česko je na současnou situaci z pohledu veřejných financí dostatečně připraveno. Kvůli přílivu uprchlíků z Ukrajiny vyhlásila vláda nouzový stav, který se však občanů nedotkne. „Vražedná kombinace nouzového stavu a rozpočtového provizoria znamená, že nejsme schopni promptně reagovat,“ uvedla Schillerová.

Hnutí ANO podle ní návrh ministryně obrany podpoří. „Je to krok správným směrem. Ale nebude to stačit. My jsme se snažili ho navyšovat a rozpočet Ministerstva obrany se na konci roku 2021 pohyboval kolem 1,3 procenta HDP,“ popisuje Schillerová.

Stejně tak podle ní nebude stačit rozpočet MV ČR na humanitární pomoc kvůli uprchlíkům z Ukrajiny. Zároveň by vláda měla přehodnotit některé další škrty, které v rozpočtu provedla. „Pomozme uprchlíkům, ale nezapomínejme na naše lidi. Začínají mít problém s energetickou krizí a s inflací,“ apeluje Schillerová.

Energetická apokalypsa

Právě vysoké ceny energií jsou v současné době velkým tématem. Ceny elektřiny a plynu rostou již od poloviny loňského roku, ale v souvislosti s hrozbou, že Rusko pozastaví dodávky plynu do Evropy, dále narůstají.

Na to ve Sněmovně upozornil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Energetická krize nekončí, ale zásadně se prohlubuje. Nad tím nemůžeme zavírat oči. To, že se to dnes ještě neprojevuje na účtech spotřebitelů, je dáno jedině tím, že se stále pracuje s cenami na rok 2021, protože jsou fixované,“ říká.

Havlíček proto kritizoval pomoc současné vlády domácnostem a firmám s vysokými cenami energií. Podpora pro rodiny cílí jen na ty nejohroženější, tedy nízkopříjmové rodiny. Podle Havlíčka by bylo třeba ji rozšířit.

„V tomto a příštím roce nás čeká energetická apokalypsa. Zapomeňme na to, že ji budeme řešit těmi nástroji, které vláda navrhla. Domácnosti to neustojí a neustojí to ani firmy. Budeme mít stále více domácností na hranici energetické chudoby, nikoli proto, že budou mít nižší příjmy, ale proto že jim zásadním způsobem roste cena energie,“ uved Havlíček.

Vládě vyčetl, že se tento problém v novém rozpočtu neprojevuje. „Musíme už v tuto chvíli vědět, že nám nebudou stačit tři až čtyři miliardy na podporu boje s energetickými problémy,“ říká Havlíček.

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová chce přesunout stovky milionů na platy a nákup techniky profesionálních i dobrovolných hasičů. Někteří poslanci ANO navrhují přidat tři miliardy korun na příspěvky na bydlení.

Rozpočtový výbor již dříve doporučil škrty v několika bodech, které se týkají například Hradu, Parlamentu nebo Ústavního soudu.

O pozměňovacích návrzích budou poslanci hlasovat příští čtvrtek při schvalování rozpočtu. Česko dosud nemá schválený letošní rozpočet a od ledna hospodaří v rozpočtovém provizoriu.

Reklama

Doporučované