Hlavní obsah

Stanjura: Schodek rozpočtu by se mohl dostat pod 280 miliard korun

Foto: vlada.cz

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

Ministr financí Zbyněk Stanjura chce dosáhnout toho, aby se schodek nového rozpočtu na rok 2022 dostal pod 280 miliard korun. Plánovaný rozpočet vlády Andreje Babiše počítal se schodkem o sto miliard vyšším.

Článek

Nová vláda premiéra Petra Fialy chce v příštích dvou týdnech schválit přepracovaný státní rozpočet, který by měl schodek až o sto miliard korun nižší než původní návrh na rok 2022.

„Schodek by se mohl dostat pod 280 miliard korun,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Zopakoval, že nová vláda počítá s tím, že v provozních výdajích uspoří cca 80 miliard korun.

Na snížení rozpočtového schodku hodlá vláda využít kromě plánovaných úspor i vyšší příjmy z daní, s nimiž počítá prognóza Ministerstva financí na letošní rok – ty mají dosáhnout asi 61,2 miliardy korun.

Z nich bude muset vyplatit zhruba 30 miliard na takzvané inflační výdaje. Konkrétně to bude 20 miliard korun na valorizaci důchodů. Další „inflační“ výdaje půjdou podle ministra Stanjury na výplatu příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií, což budou asi 3 miliardy, a na čerpání nemocenské kvůli vyššímu výskytu nemoci omikron, což budou 3 až 4 miliardy.

Původní návrh rozpočtu na letošek podle představ předchozí vlády počítal se schodkem téměř 377 miliard. Plánované příjmy kabinet kalkuloval na víc než bilion a 550 miliard, výdaje pak měly přesáhnout bilion a 920 miliard korun.

Stanjura pak počítá s tím, že tento zákon schválí Sněmovna a podepíše ho prezident nejpozději do konce března, tak aby začal platit od začátku dubna.

Schillerová: Takové úspory nejsou možné

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová snahu současné vlády zpochybňuje. Odhaduje, že výdaje budou vyšší, například náklady na slevy na jízdné či covidové programy, takže se vládě zmíněných 80 miliard nepodaří ušetřit.

Za poslední dva roky masivně narostl státní dluh v porovnání k HDP z 28,5 procenta na současných téměř 41 procent. Dluhová brzda ze zákona činí 55 procent. Podle Stanjury bychom na ni mohli narazit v roce 2024, kdybychom nezačali dělat úspory.

Šetřit chce Stanjura například na počtu státních zaměstnanců, který od roku 2017 stoupl ze 447 tisíc na současných 482 tisíc (konec 2021) a minulá vláda počítala s dalším růstem o 7 tisíc v letošním roce. „To číslo bude nižší než v roce 2021. Dojde k redukci tabulkových míst. Budeme rušit některé agendy a digitalizovat. Je to jediná cesta. Chceme o 13 procent snížit počet tabulkových míst,“ uvedl Stanjura.

Podle Schillerové stojí za nárůstem počtu státních zaměstnanců hlavně učitelé, policisté či hasiči. „Pokud je budete škrtat, škrtáte do živého. Neušetříte ani na ministerstvu obrany. Paní Černochová, ministryně obrany, se vám položí na koleje před ministerstvo financí,“ dodala bývalá ministryně financí.

Reklama

Doporučované