Hlavní obsah

Světové ceny potravin v lednu klesly na téměř tříleté minimum, hlásí OSN

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Sklizeň obilí. Ilustrační foto.

Reklama

Světové ceny potravin v lednu klesly nejníže za téměř tři roky. Důvodem byl pokles cen obilovin a masa, který kompenzoval růst cen cukru. Ve své zprávě to v pátek uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Článek

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v lednu klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,1 bodu na 118 bodů. To byla nejnižší hodnota od února 2021. Ve srovnání s loňským lednem je hodnota indexu nižší o 10,4 procenta.

Index cen obilovin se meziměsíčně snížil o 2,2 procenta. FAO upozorňuje, že vývozní ceny pšenice se kvůli silné konkurenci mezi vývozci a nedávné sklizni na jižní polokouli snížily. Prudce klesly ceny kukuřice, a to kvůli lepšímu stavu úrody a začátku sklizně v Argentině a také díky větším zásobám v USA.

Ceny masa klesly sedmý měsíc za sebou. Vysoké dodávky z předních exportních zemí totiž snížily ceny drůbežího, hovězího a vepřového. Proti prosinci byl index cen masa nižší o 1,4 procenta.

Ceny cukru se naopak o 0,8 procenta zvýšily. Důvodem jsou obavy z negativního dopadu podprůměrných dešťů v Brazílii na úrodu cukrové třtiny a nepříznivé vyhlídky produkce v Thajsku a Indii.

FAO také uvedla, že světová produkce obilovin za loňský rok by mohla dosáhnout rekordních 2,836 miliardy tun, což je o 1,2 procenta více než v roce 2022. Produkce hrubých obilovin, které mají vyšší obsah vlákniny a často se používají i jako krmivo pro zvířata, by podle odhadů mohla činit rekordních 1,523 miliardy tun.

Reklama

Doporučované