Hlavní obsah

Tesla a Volvo kvůli problémům v Rudém moři pozastavují výrobu v Evropě

Foto: gofra, Shutterstock.com

Výroba vozů Tesla v německé Gigafactory.

Reklama

První automobilky v reakci na konflikt v Rudém moři pozastavují výrobu. Součástky z Asie, které jsou pro výrobu nepostradatelné, se totiž do Evropy dostávají se značným zpožděním.

Článek

Automobilky Tesla Elona Muska a Volvo Car, které patří společnosti Geely, oznámily, že kvůli nedostatku součástek pozastavují část výroby v Evropě. Jedná se o jedny z prvních z viditelných dopadů útoků povstalců z řad Húthíů na lodní dopravu v Rudém moři na výrobce, píše agentura Reuters.

Tesla přeruší většinu výroby od 29. ledna do 11. února ve fabrice nedaleko Berlína. Důvodem je právě nedostatek komponentů způsobený přesměrováním lodí na trasu kolem jižního cípu Afriky. Společnost Volvo Car příští týden pozastaví výrobu v belgickém Gentu kvůli opožděné dodávce převodovek na tři dny, uvádí Reuters.

Spojené státy a Velká Británie zahájily ve čtvrtek sérii úderů na Íránem podporované milice Húthíů, jejichž útoky na mezinárodní lodní dopravu již od listopadu narušují jednu z nejdůležitějších námořních tras světa.

Sazby za kontejnerovou přepravu se tento týden znovu zvýšily. Reagovaly tak na vzrůstající obavu, že lodě převážející vše od oblečení až po autobaterie se budou muset Suezskému průplavu, nejrychlejší trase z Asie do Evropy, vyhýbat déle, než se očekávalo, vysvětluje agentura.

Podle Reuters tak hrozí, že vyšší ceny nákladní dopravy, ale i ropy by mohly znovu navýšit inflaci. Suezským průplavem totiž proudí 12 % celosvětové dopravy. K logistickým problémům nepřispívá ani nízká hladina vody způsobena suchem, která omezila Panamský průplav, další klíčovou obchodní cestu.

Konflikt v Rudém moři by mohl podle Sama Fioraniho ze společnosti AutoForecast Solutions, která sleduje dodavatelské řetězce a výrobu automobilů, postihnout v budoucnosti i další výrobce automobilů. „Nelze věřit tomu, že by byli (výrobci Tesla a Volvo Car) sami, pouze jako první reflektují tento problém,“ uvádí pro Reuters.

Reklama

Doporučované