Hlavní obsah

Už jen číslo. Stav ruské ekonomiky se svět dozví se zpožděním

Foto: Shutterstock.com

Šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Reklama

Ruská centrální banka oznámila, že po vyhlášení úrokových sazeb nebude následovat komentář. Ten ve stručnější verzi zveřejní až po šesti pracovních dnech. Omezuje se tak další kanál, kterým svět odhadoval kondici tamní ekonomiky.

Článek

Ruská centrální banka přestane zveřejňovat podrobné informace, které se týkají její měnové politiky. Oznámení o změnách základní úrokové sazby tak budou napříště jen stručná, uvedla v úterý banka.

Polský deník Rzeczpospolita hodnotí toto rozhodnutí jako další krok k tomu, aby se omezil přístup k údajům o ruské ekonomice.

Ruská centrální banka loni zvýšila základní úrokovou sazbu pětkrát za sebou v měsíčních intervalech. Hasila tak požár na finančním trhu, který se rozhořel, když Kreml rozšířil invazi svých vojsk na Ukrajinu. Banka loni také zveřejňovala zprávy o měnově-úvěrové politice a analýzy trhu.

Nyní banka oznámila, že „aktualizovala soubor materiálů ke zveřejnění“, a to v návaznosti na jednání o klíčové úrokové sazbě. Ve výsledku tak přestane zveřejňovat zprávy o měnové politice.

Zatímco loni ruská centrální banka po každém zvýšení úrokových sazeb bezprostředně zveřejnila vysvětlení, proč se pro něj rozhodla, nyní je bude publikovat „šestý pracovní den po rozhodnutí v této věci“. Banka také rozhodla, že tiskové zprávy o základní úrokové sazbě budou kratší. Po klíčových zasedáních bankovní rady ale bude instituce nadále zveřejňovat svou střednědobou makroekonomickou prognózu.

Ruská vláda tají od útoku na Ukrajinu z února 2022 více než třetinu údajů ze státního rozpočtu. Týkají se výdajů na rozpoutanou válku, ale také například údajů o zahraničním obchodě, tvrdí polský list.

Veřejnosti podle něj vláda předkládá hlavně pozitivní data, která ale nelze ověřit, protože mezinárodní ratingové agentury, zahraniční analytici a ekonomové museli Rusko opustit. I ruská média mají podle polského deníku nařízeno některé údaje nezveřejňovat.

Reklama

Doporučované