Hlavní obsah

Výpověď bez důvodu lidovci dál odmítají. Trhu by to pomohlo, říká odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ačkoliv propuštění bez udání důvodu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zavést nechce, někteří koaliční poslanci se možnosti nevzdávají. To se však neobešlo bez kritiky odborářů. Ti v květnu chystají protesty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odboráři chystají protesty proti možnosti výpovědi bez udání důvodu. Ačkoliv tato součástí plánované novely zákoníku být nemá, jak uvedl již několikrát ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V případě, že by ji však politici zavést chtěli, nezůstanou odbory potichu.

Možnost kritizuje například aliance 14 odborů, kromě KOVO také řada zdravotnických, školských nebo hornických, jak uvedla agentura ČTK. Podle nich by propuštění bez udání důvodu spolu s plánovaným prodloužením zkušební lhůty znevýhodnila zaměstnance.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) už svolala na 21. května protestní akci v Praze. Ta kritizuje také dlouhodobé zvyšování věku odchodu do důchodu.

Zmíněná aliance protest ČMKOS podpoří. „Chceme se ohradit proti návrhům některých politických stran, jako je změna v zákoníku práce, výpověď bez udání důvodů, zkracování výpovědní doby a prodlužování zkušební doby,“ uvedl pro SZ Byznys předseda OS Kovo Roman Ďurčo.

„Další témata jsou prodlužování věku pro odchod do důchodu a jeho krácení a rušení zaručených mezd bez uzavření sektorových kolektivních smluv. Také chceme větší ochranu energeticky náročného průmyslu, zejména ocelářství,“ dodává předseda.

Kladně se k možnosti propuštění bez udání důvodu naopak staví poslanci ODS a premiér Petr Fiala. „Jednotlivé strany mají právo navrhovat úpravy a záleží, zda se pro ně najde většina v Poslanecké sněmovně. ODS pro tuto úpravu podporu hledat bude, protože větší flexibilitu pracovního práva považujeme za potřebnou,“ řekl premiér Fiala webu Novinky.cz.

„Ukončená věc to není,“ vysvětluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Bohdan Wojnar pro SZ Byznys. Podle něj dává možnost výpovědi bez udání důvodu smysl „v kontextu dalších potřebných změn v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti, revize a redesignu v oblasti podpory nezaměstnanosti“.

Jak by vypadala výpověď bez udání důvodu v praxi

Důvod výpovědi existovat musí, v případě prosazení možnosti výpovědi bez udání důvodu by ho zaměstnavatelé pouze neměli povinnost uvádět. Zároveň je potřeba, aby byly jasně dané mantinely toho, co je a není přípustné, míní viceprezident. Jako příklady nepřípustných důvodů uvádí vyhazování za sexuální orientaci, barvu pleti nebo názory.

„Zaměstnavatelé by k tomu přistupovali jen ve výjimečných patových situacích, kdy neexistují žádná jiná řešení,“ dodává Wojnar.

Aby zaměstnavatelé této možnosti nevyužívali, by se podle Wojnara dalo zajistit. „Kontroluje se to jednoduše. Pokud jsou pochybnosti, i zaměstnanec má dnes v řadě evropských zemí na základě patřičného evropského práva právo se doptávat a říct si o důvod. Zaměstnavatel je následně povinen ho písemně sdělit. Je tam spoustu záchytných mechanismů,“ dodává.

Vzorem propouštění bez udání důvodu by podle viceprezidenta mohl být systém kompromisu mezi pružným pracovním trhem a sociálním zabezpečením, který se ujal například v Dánsku. „Dánský flexikuritní systém je postaven na tom, že změny na trhu práce probíhají rychle. Systém motivuje k tomu, aby docházelo k rychlým přechodům z profese do profese. Na tom by se to mělo postavit,“ vysvětluje viceprezident.

„Pokud by tímto zaměstnanci získávali nové kompetence a třeba i lepší a lépe honorovanou práci, tak to není něco, co by jim bylo na škodu,“ dodává. Wojnar však připouští, že se změnou zaměstnavatele či profese se pojí i rekvalifikace a vzdělání v dané profesi, na což by se v systému musel brát ohled.

K možnosti podání výpovědi bez udání důvodu se ministr Jurečka staví dlouhodobě kriticky. „Je to moment, kdy se jasně ukazuje, co je identická politika lidovců a co je politika ODS. My jednoznačně stojíme za tím, že nemáme vytvářet větší nejistotu pro lidi a pro zaměstnance. Proto jsem do novely výpovědi bez udání důvodu nedával a nedám ji tam. A také říkám, že ji tam nechci ani v průběhu legislativního procesu,“ uvedl ministr v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Máme jednoduché principy nastavené koaliční smlouvou. A ty jsou takové, že pokud má být ve třetím čtení ve Sněmovně přijat nějaký pozměňovací návrh, musí na něm být shoda všech a gesčního ministra, což jsem navíc v tomto případě já. Myslím si, že tím dávám odpověď na to, jaký bude osud tohoto rozporu,“ dodává v rozhovoru.

Doporučované