Hlavní obsah

Chlubil se i Pražským hradem. Podnikatel za sebou nechal dluhy v Česku i Africe

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nějaký čas se Roman Polák prezentoval jako partner prestižní konference na Hradě. I za partnerství ale zůstal dlužen.

Reklama

Podnikatel Roman Polák našel originální byznysový model: Léta zakládá a systematicky zadlužuje malé firmy. Počet jeho věřitelů se šíří se do zahraničí, jak dokazují svědectví, která SZ Byznys sesbíral.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský podnikatel Roman Polák je specialista na zakládání firem. Ty se věnují různým oborům, nabírají dluhy a po čase zanikají. V Česku se s takovým přístupem dá fungovat celá léta, SZ Byznys jeho modus operandi popsal už před necelými třemi lety. Tehdy Polák ujišťoval, že s osobitou praxí skončí. Jenomže pokračuje. Navíc začal svůj byznysový model vyvážet do zahraničí. K nejbližším sousedům i na jiné kontinenty.

„Seznámili jsme se loni na konferenci Global Invest Summit na Pražském hradě,“ líčí své setkání s Romanem Polákem Marian Puček, obchodní šéf slovenské firmy Okazio, která nabízí investice do kryptoměn. Puček je zároveň spolumajitel rodinné realitní firmy Greenfields, jež se mimo jiné zabývá pronájmem chat či apartmánů a staví rekreační resort na indonéském Bali.

„Pan Polák nabízel, že nám najde investory jak pro finanční produkty, tak pro developerský projekt v Indonésii. A dostal na to vyplacené zálohy,“ vypráví Puček.

Firmy, ve kterých figuruje Roman Polák

Invest Agency (skončila v likvidaci)

A1 Servisní (skončila v likvidaci)

Central Consultants LLC (sídlo v USA, Polák s partnery přes ni ovládal české dcery)

Credit Post (opakovaná insolvenční řízení, několikrát na návrh dlužníka, která soud zamítal pro formální nedostatky návrhů nebo jejich zpětvzetí)

M.P. Reality (insolvenční návrh zamítán)

Projektfin (firma patřila do skupiny kontrolované Central Consultants LLC, jak vyplývá ze zápisu z valné hromady 23. 6. 2014)

Payback (v úpadku, konkurz zrušen pro nedostatek majetku)

Bianca Invest (skončila v likvidaci)

RVHP (skončila v likvidaci, uplatněna exekuce)

Human Search (v úpadku, konkurz zrušen pro nedostatek majetku)

BWS Trade se sídlem v Londýně

BWS Trade, odštěpný závod v ČR (v úpadku, konkurz zrušen pro nedostatek majetku)

Isee Opportunity (založena 2022)

HR Business Partnership (založena 2023)

Grow up solution (založena 2023, 10 % drží Jiří T.)

Domy Zlatý vrch (50 % drží Isee Opportunity, 50 % M. Bartošová a P. Vondrovic)

Polák slíbil zorganizovat pražské setkání s minimálně dvěma desítkami českých zájemců o slovenské investiční produkty.

„Připravili jsme si důkladnou prezentaci a vyrazili do Prahy. Ráno před schůzkou s investory nám pan Polák volal, že se ruší kvůli chřipkové epidemii. Vrátili jsme se na Slovensko, dostali druhý termín a znovu jeli do Čech. Situace se opakovala, schůzka se opět rušila ráno v den konání.“

Když se totéž opakovalo potřetí, vyrazil Puček sám rovnou do coworkingového centra, kde se měla schůzka konat. A zjistil, že tam Polák dluží peníze, takže mu prostory odmítli pronajmout.

Mezitím Pučkova firma Greenfields podepsala smlouvu, v níž Polák zastupoval údajné investory do projektu na Bali. Nasmlouvané peníze od nich ale nikdy nedorazily. Slováci přišli nejen o zálohy, které Polákovi vyplatili, ale také o čas a peníze vynakládané na opakované cesty a ubytování v Praze pro několik lidí.

Roman Polák ovšem dodnes ujišťuje, že své služby dotáhne do konce: „Pan Puček dostane nabídku na investice ve druhé půli ledna letošního roku,“ uvedl pro SZ Byznys. Puček tomu už dávno nevěří. Je přesvědčen, že jeho pražský partner „zastupoval“ investory, kteří o tom sami nemuseli vůbec vědět.

Networking v Africe

Podobně dnes vidí Poláka také Jihoafričanka Raissa Petersová, kterou si najal na dálku jako mezinárodní „Relationship manažerku“. Petersová se přes sociální sítě zkontaktovala s Polákovou českou firmou Isee Opportunity, která pozici poptávala na internetu.

„Podepsala jsem smlouvu, podle které jsem měla dostávat výplatu 3000 eur měsíčně, “ uvádí. Jejím úkolem bylo vyhledávat v Africe projekty nebo investory v oblasti těžby, nemovitostí nebo zemědělství. „Našla jsem mu řadu těžebních a zemědělských projektů. Ale nikdy jsem nedostala zaplaceno kromě 30 eur, kterými pan Polák testoval bankovní spojení,“ sdělila Raissa Petersová Seznam Zprávám, které ji kontaktovaly přes WhatsApp.

Když Petersová začala žádat uhrazení výplaty, spolupráce skončila. „Začal tvrdit, že o projekty není zájem. Nemyslím, že něco z mých kontaktů využil,“ uzavírá.

To severočeského politika Radka S., který pro Poláka zprostředkovával obchodní kontakty v tuzemsku, stála spolupráce mnohem víc času.

„Létal jsem kvůli němu skoro čtyři měsíce jako idiot. Zůstal mi dlužen peníze. A navíc mne teď mají lidé, které jsem pro něj zkontaktoval, za stejně neseriózního, jako je on sám,“ řekl pro Seznam Zprávy člen vrcholového vedení ČSSD, který nechce celé jméno zveřejňovat v souvislosti s byznysovou blamáží. Z domluvených kontaktů nevzešla žádná konkrétní spolupráce a Polák sliby, které investorům dával, neplnil.

Jednatelská pozice

Manažerského konzultanta a mentora na volné noze Jiřího T. (ani on nechce zveřejnit celé jméno) Polák najal jako šéfa své firmy Grow up solutions. Ta měla zastřešovat další společnosti nabízející služby v oblasti osobního rozvoje. Jiří T. tu získal desetiprocentní podíl a šéfovský post.

„Jako jednateli mi sliboval 150 tisíc korun měsíčně. Začal jsem na rozjezdu firmy pracovat, dal jsem dohromady tým asi 15 lidí, vložil do toho i nějaké vlastní peníze. Kapitál jsme měli získat vstupem další firmy, kterou pan Polák měl nejdřív koupit, to ale nakonec nedotáhl do konce,“ shrnuje Jiří T. Formálně se jednatelem Grow up nakonec nestal, protože – jak tvrdí – Polák nezaplatil za zápis do rejstříku.

Seznam Zprávy hovořily s několika dalšími lidmi, kteří na spolupráci s Polákem v posledním roce doplatili. Jsou mezi nimi jak zaměstnanci, kteří nedostali výplatu, tak další obchodní partneři.

Zlatý vrch a Pražský hrad

Monika Bartošová a Pavel Vondrovic s Polákem loni založili firmu Domy Zlatý vrch. Polák sliboval, že přinese kapitál na odkup pozemků v Mníšku pod Brdy, kde chtěli stavět rodinné domky. Peníze ale neposlal a Domy Zlatý vrch o pozemky přišly. „I stotisícovou pokutu za odstoupení od kupní smlouvy budeme platit my,“ posteskla si Bartošová.

Další zkušenost má s Polákem Jan Novotný, šéf firmy The Prague Castle Events, která pořádá na Pražském hradě prestižní konference. Polák se jí nabídl jednak jako headhunter, který dodá spolehlivého obchodního ředitele. Vyinkasoval 15tisícovou zálohu, ale žádného vyhovující kandidáta nedodal.

Kromě toho nabídl svou firmu Isee Opportunity jako sponzorského partnera chystaného hradního eventu, což obnášelo uhradit 100 tisíc korun. Jako partner byl i nějaký čas prezentován na webu Prague Castle Events. Fakturu ale nikdy neuhradil.

Šéf Prague Castle Events Novotný varuje, že Polákovi mohou „naletět“ další adepti: „Dělá teď cosi jako networking a oslovuje do své sítě stovky firem,“ připomíná.

Polákova společnost Isee Opportunity široký záběr potvrzuje: „Realizujeme projekty po celém světě ze srdce Evropy, z Prahy. Obchod je to, co nás naplňuje, co nás baví, co umíme,“ píše firma na LinkedInu. Na firemních webovkách pak uvádí, že zastřešuje „uzavřenou skupinu podnikatelů z celého světa, zaměřenou na majitele a vyšší management malých a středně velkých firem, agentur, freelancerů a partnerů se smyslem pro obchod“.

Skupina zaměstnanců či partnerů Romana Poláka, kteří se cítí finančně poškození, na něj podávala v polovině prosince na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 7 trestní oznámení. Dozvěděli se při tom, že jeho byznys už vyšetřuje hospodářská kriminálka. Policie ale Polákovy praktiky prověřovala i dříve a překračování zákona se nepotvrdilo.

Vše uhradím!

Od loňského roku stihl Roman Polák založit čtyři nové firmy. Nové dluhy nepopírá. „Několika lidem jsem zavázán splatit mzdu včetně úroků z prodlení. Tato suma je do 750 tisíc. Závazek chci z vlastní iniciativy splatit v letošním roce v plné výši,“ ujišťuje. S „přímo úměrnými splátkami“ prý začne v půli února. Přiznává i dluhy za pronájem kancelářských prostor vůči dvěma firmám, ty slibuje uhradit v příštích týdnech.

Z čeho chce splácet? „Z realizovaných zahraničních obchodů nám bude do konce ledna vyplaceno 2,8 milionů korun, dále vymáháme pohledávky v prodlení ve výši 2 322 652 koruny,“ uvedl s tím, že neproplacené pohledávky postupuje novým věřitelům, kteří mu za ně zaplatí.

Dále tvrdí, že spolupracuje s „českými i mezinárodními investičními fondy, s privátními investory a firmami, které poskytují zápůjčky a úvěry pro fyzické i pro právnické osoby“. Jmenovat nikoho z nich nemůže kvůli ochraně soukromí, má prý ale jen pro letošní rok nasmlouvaný kapitál v hodnotě 81 632 653 eur.

Za sebou má podle vlastních slov výrazné byznysové úspěchy: „Doporučil jsem celkem 197 obchodních partnerství, která dodnes fungují. S investory jsme vyplatili závazky ve výši 125 milionů korun z nemovitostí dlužníkům, pomohli jsme 25 lidem se oddlužit,“ prohlásil. V minulých letech podle svých slov inkasoval za pořádání desítek workshopů a byznys snídaní, mentorské, personální a headhunterské služby či kariérové poradenství.

„Ve spolupráci s firmami působícími v leteckém průmyslu, automotive, IT a průmyslové výrobě jsem obsadil celkem 155 pracovních míst. V roce 2023 jsme zprostředkovali založení dvou investičních fondů a pomohli raisovat více než 415 milionů korun. Pomohli jsme odkoupit pohledávky z bank, spořitelních družstev a fondů za více než 350 milionů, zprostředkovali jsme investici do dvou firem,“ vypočítává.

Je ale záhadou, proč by při takovém objemu obchodů zůstával dlužen tolika lidem, často i vcelku nízké částky.

Nová strategie

Loni prý Roman Polák změnil strategii, založil uzavřené byznysové společenství a nadechuje se k dalšímu rozletu. „Naše I See Komunita bude napojena na partnery v 15 zemích nejen po Evropě. Chceme fungovat v 45 zemích světa,“ plánuje. A ujišťuje, že se vyrovná i s Marianem Pučekem, Monikou Bartošovou, Raissou Petersovou či Jiřím T., kteří pro SZ Byznys popisovali své zkušenosti s ním.

Také Janu Novotnému z Prague Castle Events se omluvil se za neuhrazení sta tisíc: „Rád bych to nějak odčinil, mohu vám zajistit legálně a právně v pořádku daňové výhody v této výši nebo nějak jinak prospět,“ nabídl mu v e-mailu.

Reklama

Související témata:
Roman Polák (podnikatel)

Doporučované