Hlavní obsah

10 změn v roce 2022: Připomeňte si letošní novinky

Foto: Profimedia.cz

Čechy v letošním roce 2022 čeká několik změn.

Reklama

V letošním roce se opět zvýší zálohy na sociální a zdravotní pojištění, paušální daň, přidáno dostanou čeští penzisté, vzroste minimální mzda a změny čekají také poštu.

Článek

Podívejte se na 10 změn a novinek, které se vás v letošním roce 2022 mohou dotknout a měli byste je znát.

Vyšší důchody

V novém roce se tradičně zvyšují důchody. Kromě zákonné valorizace schválila Babišova vláda ještě další bonusové zvýšení. O kolik si důchodci přilepší? A projeví se v důchodech rozpočtové provizorium? To zjistíte v článku níže.

Základní sleva na dani

Dochází k dalšímu zvýšení slevy na poplatníka. Už v roce 2021 stoupla o tři tisíce korun, o stejnou částku se zvyšuje také v roce 2022. Daňoví poplatníci zvýšenou slevu využijí až v daňovém přiznání, které podají v roce 2023.

Živnostníci připlatí na zálohách

Stejně jako každý rok se zvyšují zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Kvůli prudkému růstu průměrné mzdy se také zálohy pro živnostníky zvýšily nejvíce za posledních několik let. Kolik a od kdy musí platit?

Minimální a průměrná mzda

I v roce 2022 znovu vzrostla nejmenší odměna, kterou mohou zaměstnanci v Česku za práci dostat. Minimální mzda pro tento rok činí 16 200 korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda pak v roce 2022 činí 38 911 korun.

Odměna pěstouna

V září minulého roku senátoři definitivně schválili novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Od roku 2022 budou výrazněji rozlišováni zprostředkovaní pěstouni od nezprostředkovaných, tedy příbuzných. Odměnu pěstouna budou dostávat jenom ti zprostředkovaní.

Výpočet odměny pěstouna je nově od roku 2022 navázán na minimální mzdu (od 1. ledna 2022 je výše minimální mzdy 16 200 korun hrubého) v závislosti na počtu svěřených dětí, jejich zdravotním stavu a typu pěstounské péče.

Foto: Úřad práce ČR

Dlouhodobí pěstouni – výpočet odměny.

Foto: Úřad práce ČR

Pěstouni na přechodnou dobu – výpočet odměny.

Vyšší paušální daň

Už druhým rokem bude fungovat paušální daň. Živnostníci v jedné částce zaplatí veškeré zálohy i daň z příjmu. Díky paušální dani navíc nemusí podávat daňové přiznání. Na přihlášení se je šance jen do 10. ledna, celá věc je zcela dobrovolná. Jaké podmínky paušální daň má a komu se vyplatí, čtěte v následujícím článku.

Otcovská dovolená

Čerství otcové budou moci od letošního roku pomáhat s péčí o dítě delší dobu než nyní. Prodlužuje se z jednoho na dva týdny.

Poštovní změny

Důležité dopisy už nechodí pouze poštou. Veřejnost bude muset do svých datových schránek přijímat digitální ekvivalenty doporučených dopisů i dopisů do vlastních rukou. Vypnout si tuto možnost může jen někdo.

Vyšší příspěvek na péči

V roce 2022 také dochází ke zvýšení příspěvku na péči ve III. a IV. stupni závislosti. Úřad práce bude v případě vzniku nároku na tuto dávku vyplácet jejím příjemcům měsíčně stejnou výši bez ohledu na to, jestli klient žije v domácím prostředí nebo například v domově seniorů.

Jednotná výše příspěvku od 1. ledna 2022:

Měsíční výše příspěvku na péčiMěsíční výše příspěvku na péči
Stupeň zavilostiDo 18 letNad 18 let
I. lehká3 300 Kč880 Kč
II. středně těžká6 600 Kč4 400 Kč
III. těžká13 900 Kč12 800 Kč
IV. úplná19 200 Kč19 200 Kč
Zdroj: Úřad práce ČR

Změny pro řidiče

Změny v bodovém systému, úprava kompetencí obecní či městské policie nebo odstup při předjíždění cyklistů. Ministerstvo dopravy ČR si pro rok 2022 připravilo několik změn. Část z nich se týká řidičů a provozu na silnicích. Podívejte se na novinky pro řidiče v roce 2022.

Reklama

Doporučované