Hlavní obsah

Apple předstihl Samsung v čele výrobců mobilních telefonů

Foto: Apple.com, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Americký výrobce elektroniky Apple má nově největší podíl na celosvětovém trhu s chytrými telefony, poprvé po 12 letech sesadil z první příčky jihokorejský Samsung.

Článek

Podle údajů společnosti International Data Corporation (IDC) byl loni každý pátý prodaný telefon s logem nakousnutého jablka. V celkových číslech jde o téměř 235 milionů iPhonů. Jihokorejský Samsung měl na svědomí necelých 20 % na trhu a za ním následovali čínští výrobci telefonů Xiaomi, OPPO a Transsion.

Podle analytické společnosti se loni prodalo téměř 1,2 miliardy chytrých telefonů. V porovnání s rokem 2022 došlo k poklesu o více než 3 %. Jedná se tak o nejnižší množství prodaných telefonů za poslední dekádu, odborníci ale předpokládají, že se trh letos zotaví.

„Nejenže je Apple jediným hráčem v první trojce (nejprodávanějších telefonů, pozn. red.), který každoročně vykazuje růst, ale také si poprvé za 12 let připisuje první místo v žebříčku. To vše navzdory tomu, že čelí zvýšeným regulačním problémům a obnovené konkurenci ze strany společnosti Huawei v Číně, která je jeho největším trhem,“ uvedla Nabila Popalová z IDC pro společnost BBC.

Technologický gigant Samsung už dříve avizoval, že očekává pokles zisku v posledním kvartálu 2023 o více než třetinu, a to kvůli slabé celosvětové poptávce. Společnost plánuje zveřejnit podrobnější informace na konci ledna.

Mezi největší konkurenci Samsungu se řadí levnější modely, které mají také operační systém Android, jako jsou například čínské Transsion a Xiaomi a Huawei. Právě prodeje telefonů Transsion v loňském roce vzrostly o téměř 70 %.

I přes značné komplikace uvedla IDC, že trh s chytrými telefony vstupuje do „velmi zajímavého období“, kdy zákazníci stále více upřednostňují skládací telefony a funkce umělé inteligence.

Reklama

Doporučované