Hlavní obsah

Bezpečí v nebezpečí. Chybí kamery, rámy i technologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Výroky, nejsou součástky a hlavně chybí čipy, platí i pro firmy se zabezpečovacím zařízením. Ilustrační foto.

Hlídané parkoviště bez kamer, chybějící bezpečnostní rámy, zaměstnanci kradoucí výrobky, nebo budova, která měsíce čeká na kolaudaci kvůli chybějícím systémům. Bezpečnostní systémy nejsou a jejich dodávky se zpožďují.

Článek

Globální krize dodavatelských řetězců těžce dopadá na téměř celou ekonomiku a podniky. Výjimkou není ani bezpečnostní průmysl. Kvůli zpožděným dodávkám a nedostupným technologiím nemůže být včas zabezpečeno či kvalitně střeženo hned několik objektů v Česku.

Parkoviště bez kamer. Nejsou

„Bohužel řadu plánovaných instalací zabezpečovacích systémů musíme s klienty odložit na pozdější termín, což v některých případech může znamenat i bezpečnostní riziko – buď se prodlužuje kolaudace a zprovoznění objektů, včetně kritické infrastruktury, nebo zůstávají některé objekty delší dobu bez kvalitní ostrahy,“ potvrzuje Jan Peroutka, technický ředitel bezpečnostní agentury Securitas ČR.

Nikdo z pochopitelných důvodů nechce uvádět konkrétní případy. Peroutka ale uvádí hned několik „anonymních“ příkladů:

„Budova státní instituce nemůže být zkolaudována, protože dodací doba požárních hlásičů se prodloužila na 14 týdnů. Jinde zase zůstává několik měsíců bez kvalitního dohledu odstavná parkovací plocha, protože není k dispozici požadovaný typ bezpečnostních kamer,“ říká Peroutka.

Problémy s dodávkami zabezpečovacích systémů potvrzuje i Martin Svoboda ze společnosti Black dolphin, která nabízí zabezpečení pro byty, domy, kanceláře i komerční objekty. „Problém je hlavně u součástek, které obsahují mikročipy. Pak se dodávka proti standardu zpožďuje o 3 až 6 měsíců,“ říká Svoboda s tím, že zákazníci dnes musí daleko víc dopředu plánovat.

„V této době není nic podle standardních dřívějších pravidel,“ potvrzuje podnikatel Petr Dědek majitel firmy D+D Real.

Zaměstnanci 2 měsíce odnášeli výrobky – nebyly rámy

SZ Byznys ví o firmě, kde o dva měsíce zpožděná dodávka bezpečnostních turniketů do výrobního podniku a tedy nedostatečná kontrola východu z podniku, vyhnala měsíční ztráty podniku do mnoha tisíc korun.

Další zástupce jedné velké instalační firmy k tomu dodává: „Stává se nám, že musíme kompletně přepracovat řešení zabezpečovacího systému, protože je nedostupná jedna klíčová komponenta. Citlivé je to zvláště v případě tendrů na veřejné zakázky, kde je důležité dodržet stanovený termín.“ Jméno firmy však raději sdělovat nechce.

„U všech výrobců hardwaru, které zastupujeme, se dodací doby prodloužily, a to až čtyřnásobně – aktuálně je dodací doba v průměru 2–3 měsíce, v případě průmyslových switchů například 6 měsíců. Proto bych dnes smlouvu s fixním datem dodání a penálem při nedodržení termínu nepodepsal –  ani sami výrobci totiž nemohou očekávanou dodací dobu garantovat, " říká i Daniel Korbel, ředitel Bluecom.

Zdražení o 20 procent

Zároveň s prodlužující se dobou dodání roste i cena. „Zatímco jsme dlouhá léta sledovali trend zlevňování bezpečnostních technologií, letos očekáváme průměrný nárůst cen až o 20 %. To se bohužel netýká jen samotných elektronických zařízení, ale i instalačního materiálu a kabeláže,“ dodává Peroutka.

Standardní dodávky nejsou ani u „neprofesionální“ techniky. „Výpadky v dodávkách dosud nebyly nijak velké, ale samozřejmě se vyskytly. Naši zákazníci se zaměřují především na menší „kutilské“ projekty zabezpečení, které spočívají například v instalaci jedné až dvou kamer spolu se senzory dveří, oken a protizáplavového senzoru,“ říká Miroslav Černý, manažer nákupu Bauhaus.

Související témata:

Doporučované