Hlavní obsah

Bezpečí v nebezpečí. Chybí kamery, rámy i technologie

Foto: Seznam Zprávy

Výroky, nejsou součástky a hlavně chybí čipy, platí i pro firmy se zabezpečovacím zařízením. Ilustrační foto.

Reklama

Hlídané parkoviště bez kamer, chybějící bezpečnostní rámy, zaměstnanci kradoucí výrobky, nebo budova, která měsíce čeká na kolaudaci kvůli chybějícím systémům. Bezpečnostní systémy nejsou a jejich dodávky se zpožďují.

Článek

Globální krize dodavatelských řetězců těžce dopadá na téměř celou ekonomiku a podniky. Výjimkou není ani bezpečnostní průmysl. Kvůli zpožděným dodávkám a nedostupným technologiím nemůže být včas zabezpečeno či kvalitně střeženo hned několik objektů v Česku.

Parkoviště bez kamer. Nejsou

„Bohužel řadu plánovaných instalací zabezpečovacích systémů musíme s klienty odložit na pozdější termín, což v některých případech může znamenat i bezpečnostní riziko – buď se prodlužuje kolaudace a zprovoznění objektů, včetně kritické infrastruktury, nebo zůstávají některé objekty delší dobu bez kvalitní ostrahy,“ potvrzuje Jan Peroutka, technický ředitel bezpečnostní agentury Securitas ČR.

Nikdo z pochopitelných důvodů nechce uvádět konkrétní případy. Peroutka ale uvádí hned několik „anonymních“ příkladů:

„Budova státní instituce nemůže být zkolaudována, protože dodací doba požárních hlásičů se prodloužila na 14 týdnů. Jinde zase zůstává několik měsíců bez kvalitního dohledu odstavná parkovací plocha, protože není k dispozici požadovaný typ bezpečnostních kamer,“ říká Peroutka.

Problémy s dodávkami zabezpečovacích systémů potvrzuje i Martin Svoboda ze společnosti Black dolphin, která nabízí zabezpečení pro byty, domy, kanceláře i komerční objekty. „Problém je hlavně u součástek, které obsahují mikročipy. Pak se dodávka proti standardu zpožďuje o 3 až 6 měsíců,“ říká Svoboda s tím, že zákazníci dnes musí daleko víc dopředu plánovat.

„V této době není nic podle standardních dřívějších pravidel,“ potvrzuje podnikatel Petr Dědek majitel firmy D+D Real.

Zaměstnanci 2 měsíce odnášeli výrobky – nebyly rámy

SZ Byznys ví o firmě, kde o dva měsíce zpožděná dodávka bezpečnostních turniketů do výrobního podniku a tedy nedostatečná kontrola východu z podniku, vyhnala měsíční ztráty podniku do mnoha tisíc korun.

Další zástupce jedné velké instalační firmy k tomu dodává: „Stává se nám, že musíme kompletně přepracovat řešení zabezpečovacího systému, protože je nedostupná jedna klíčová komponenta. Citlivé je to zvláště v případě tendrů na veřejné zakázky, kde je důležité dodržet stanovený termín.“ Jméno firmy však raději sdělovat nechce.

„U všech výrobců hardwaru, které zastupujeme, se dodací doby prodloužily, a to až čtyřnásobně – aktuálně je dodací doba v průměru 2–3 měsíce, v případě průmyslových switchů například 6 měsíců. Proto bych dnes smlouvu s fixním datem dodání a penálem při nedodržení termínu nepodepsal –  ani sami výrobci totiž nemohou očekávanou dodací dobu garantovat, " říká i Daniel Korbel, ředitel Bluecom.

Zdražení o 20 procent

Zároveň s prodlužující se dobou dodání roste i cena. „Zatímco jsme dlouhá léta sledovali trend zlevňování bezpečnostních technologií, letos očekáváme průměrný nárůst cen až o 20 %. To se bohužel netýká jen samotných elektronických zařízení, ale i instalačního materiálu a kabeláže,“ dodává Peroutka.

Standardní dodávky nejsou ani u „neprofesionální“ techniky. „Výpadky v dodávkách dosud nebyly nijak velké, ale samozřejmě se vyskytly. Naši zákazníci se zaměřují především na menší „kutilské“ projekty zabezpečení, které spočívají například v instalaci jedné až dvou kamer spolu se senzory dveří, oken a protizáplavového senzoru,“ říká Miroslav Černý, manažer nákupu Bauhaus.

Reklama

Související témata:

Doporučované