Hlavní obsah

Bayer Leverkusen slaví první mistrovský titul v historii ojedinělým rekordem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Hráči Bayeru Leverkusen slaví vítězství nad Borussií Dortmund.

Reklama

Už čtyři kola před koncem bundesligy je jasné, že se poprvé v její historii stane mistrem Bayer Leverkusen, na druhý Bayern Mnichov má nedostižný náskok čtrnácti bodů. A titul navíc oslaví ojedinělým rekordem neporazitelnosti.

Článek

Pohled na tabulku nejvyšší německé soutěže je jasný: první Bayer Leverkusen nasbíral po třiceti zápasech obdivuhodných osmdesát bodů, druhý Bayern Mnichov – fenomén posledních let s jedenácti tituly v řadě – ztrácí čtrnáct bodů (66) a nemůže už primát obhájit.

Bayer Leverkusen se stane čtrnáctým týmem, kterému se podařilo dobýt prestižní soutěž, která se hraje od ročníku 1963/1964.

Složité období zvládli

Když Leverkusen přezimoval na první příčce s náskokem čtyř bodů na bavorský tým, mluvilo se o naději. Spíše šeptem, zkušenosti z minulosti, kdy dobře rozehraný ročník do mistrovské radosti nedotáhl a pětkrát skončil těsně pod trůnem (naposledy v ročníku 2010/2011), byly doslova sžíravé.

Více se věřilo Bayernu Mnichov, který ovládl jedenáct předchozích ročníků a s 32 triumfy je jasný vládce historických tabulek. Navíc na začátku ledna stála před Leverkusenem nejnáročnější zkouška, které měl být podroben jeho přece jen poněkud užší kádr proti bavorskému konkurentovi.

Odborníci měli jasno. „Leverkusen nemá takovou hloubku jako Bayern, takže je trochu zranitelný v případě zranění, vyloučení a dalších incidentů, jako je Africký pohár,“ upozorňoval německý prestižní novinář Manfred Münchrath, vedoucí fotbalové redakce sportovního týdeníku Kicker.

Obavy byly na místě. Posílit svou vlast do boje o fotbalový africký trůn odjelo několik klíčových hráčů německého klubu a těžko se dalo odhadnout, jak je náročný turnaj poznamená.

Bayer 04 Leverkusen

Založen: 1. červenec 1904

Klubové barvy: červená-bílá-černá

Přezdívky: Die Werkself (společnost jedenácti), Die Schwarzroten (černí a rudí)

Stadion: BayArena (30 210 míst)

Úspěchy: vítěz Poháru UEFA 1987/1988, finalista Ligy mistrů 2000/2001, vítěz Německého poháru 1992/1993, pětkrát druhé místo v bundeslize

První ztráta přišla navíc ještě před zahájením mistrovství kontinentu. Portugalský trenér José Peseiro povolal do nigerijského výběru bystrého útočníka Victora Bonifaceho, který si však poranil třísla a břicho už během přípravného soustředění v Dubaji a hrozilo, že vynechá celé jaro.

A na turnaji v Pobřeží slonoviny startovali i další svěřenci španělského kouče Xabiho Alonsa. Edmond Tapsoba posílil Burkinu Faso, Amine Adli Maroko, z triumfu v dresu domácího týmu se radoval Odilon Kossoumu.

Jelikož zdravotní neduhy provázely některé hráče, kteří zůstali v oslabeném kádru včetně českého útočníka Patrika Schicka, předpovídalo se, že Bayern Mnichov této šance využije a půjde na první místo.

Nestalo se, Leverkusen náporu odolal, uhájil neporazitelnost i první příčku. „Prokázali ohromnou mentální sílu, velice složité období zvládli,“ skládá hráčům poklonu Münchrath.

Tři čeští zástupci

Na historickém triumfu mají podíl tři čeští zástupci. Reprezentační útočník Patrik Schick je nepostradatelný, svými gólovými zápisy (pět v bundeslize, stejný počet v Evropské lize a jeden v domácím poháru), které jsou často rozhodující, táhne mužstvo k výhrám a úspěchům.

Fanoušci a trenér Alonso se však neustále modlí, aby byl zdravý a vyhýbala se mu veškerá zranění. „Patrik už mnohokrát prokázal, že je útočník minimálně evropské úrovně,“ charakterizuje krajana Pavel Hapal, jenž v letech 1992–1995 oblékal dres německého klubu a patří k jeho legendám. „Stačí jen připomenout, že byl nejlepším střelcem mistrovství Evropy 2021 a v bundeslize je považován za jednoho z nejnebezpečnějších útočníků,“ dodává.

Brankář Matěj Kovář přišel do mužstva na začátku podzimu z Manchesteru United a smlouvu podepsal na čtyři roky. Věděl, že jde na pozici dvojky, finská jednička a kapitán týmu se slovenskými kořeny Lukáš Hrádecky má místo jisté.

V nabitém programu třiadvacetiletý Kovář zaskakoval v domácím poháru (čtyři starty) a příležitost k debutu v bundeslize rovněž dostal, v 19. kole se čistým kontem výrazně podílel na bezbrankové remíze s Borussií Mönchengladbach. Nikdo nepochybuje, že jeho čas ještě přijde.

Třetí do licitovaného mariáše útočník Adam Hložek plnil roli střídajícího, a přestože se neustále ozývalo, jak je s ním vedení spokojeno, vypadá to na odchod. Aspoň takové zprávy prosakují, přinesl je časopis Bild.

Zájem o jeho služby údajně projevily anglické kluby Leicester a Leeds United, rovněž italský AS Řím, s ním se Leverkusen utká v semifinále Evropské ligy. Jeho manažer Pavel Paska však tvrdí, že jde jen o spekulace a nic neleží na stole.

Německý zaměstnavatel za Hložka požaduje deset milionů eur (asi 250 milionů korun), přičemž před dvěma lety přestupoval ze Sparty Praha za udávaných třináct milionů (asi 325 milionů korun).

Ale jak se v určitých kruzích říká, i prodělek je obchod…

Rekordní série

Už k dobytému, ovšem zatím neslavenému titulu, připojuje Bayer Leverkusen další skvostný zápis do kroniky – už 45 zápasů za sebou neprohrál. Neporazitelnost udržel i ve 30. kole bundesligy na půdě nebezpečné Borussie Dortmund, kde se mu podařilo vyrovnat v sedmé minutě nastavení.

Mužstvo opět prokázalo, že má srdce na správném místě a bojovného ducha. „Smekám klobouk,“ netajil úctu český internacionál David Jarolím, jenž v německé nejvyšší soutěži hrál patnáct let (1997–2012) v Bayernu Mnichov, 1. FC Norimberg a Hamburger SV.

Věděl, o čem mluví. „Měl v nohách těžké utkání z Evropské ligy (postoupil přes anglický West Ham United), přesto předvedl výborný výkon, hit kola se hrál ve vysokém tempu. Je obdivuhodné, že Leverkusen, který si už před týdnem zajistil mistrovský titul, se pral do poslední vteřiny. Je vidět, že si chce udržet sérii neporazitelnosti,“ probíral Jarolím.

Když ve 23. kole bundesligy tým porazil Mainz 2:1, stanovil 33 duely bez prohry nový německý rekord, který držel Bayern Mnichov z let 2020 a 2021. Leverkusen ho dosáhl navíc v průběhu jednoho ročníku, což z něj činí ještě působivější výkon.

Do konce jarní sezony má před sebou jen čtyři zápasy bundesligy (Stuttgart, Frankfurt, Bochum a Ausburg), dva duely semifinále Evropské ligy proti italskému AS Řím (případně pak finále), a finále Německého poháru proti druholigovému 1. FC Kaiserslautern.

Má tedy možnost dosáhnout na treble. Německý pohár byl poslední trofejí, kterou v roce 1993 získal. Práší se na něj víc než třicet let a další exponáty nepřicházely. „Už je to hodně dlouhá doba,“ souhlasí Hapal, jenž památné finále proti Hertě Berlín (1:0) pamatuje. „Už to chtělo povzbudit dalším úspěchem,“ motivoval své následovníky.

Velký zlatý zápis už tu je – Bayer Leverkusen se poprvé v historii stal mistrem Německa. A nemusí zůstat jen u toho.

Čeští hráči v týmu

Česká stopa v současnosti

Matěj Kovář, 23 let, brankář

Příchod: červenec 2023

2023/2024 (1 zápas, 0 gólů)

Adam Hložek, 21 let, útočník

Příchod: červenec 2022

2023/2024 (22 zápasů, 2 góly)

Celkem: (51/7)

Reklama

Doporučované