Hlavní obsah

Nevídaná situace v Bundeslize a prsty v ní má i Schick. Bayern není první

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick, už zase útočná síla Bayeru Leverkusen.

Reklama

Bayer Leverkusen patří mezi tradiční ozdoby německé Bundesligy, pětkrát stál těsně pod trůnem, ale nikdy na něj neusedl. Teď opět cítí historickou šanci. Vede před obhájcem titulu Bayernem Mnichov o čtyři body.

Článek

Z týmu Bayeru Leverkusen jde obrovská síla, kterou prokazuje nejen v německých soutěžích, ale i na evropské scéně. Trofeje se mu však vyhýbají. V síni slávy vystavuje cenu za triumf v Poháru UEFA v ročníku 1987/1988, vedle se pyšní domácí pohár z ročníku 1992/1993.

Práší se na něj víc než 30 let a další exponáty nepřicházejí. „Už je to hodně dlouhá doba,“ souhlasí bývalý český reprezentant Pavel Hapal, jenž v roce 1993 v památném finále proti Hertě Berlín (1:0) nastoupil. „Už by to chtělo povzbudit dalším úspěchem,“ motivuje své následovníky. „Moc bych to klubu přál,“ rád vzpomíná na léta v dresu německého týmu.

V probíhajícím ročníku se naskýtá velká příležitost – dobýt přímo Bundesligu. A vložit do kroniky zlatý zápis.

Nadějná dominance

Obava, že to dopadne jako vždycky, že po velké průběhové naději zbude na Leverkusen opět pouze druhé místo, je značná a logická, avšak hodně silné jsou i optimistické vyhlídky. „Bayer nevítězí náhodou a shodou štěstí, ale většinou dominuje,“ všímá si Hapal.

Seriál Budoucnost světového fotbalu

Seznam Zprávy nabízejí nový seriál o dopadech nových trendů na nejpopulárnější sport:

Opírá se i o fakta – jeho bývalý klub zatím neprohrál a jen třikrát remizoval. Nerozhodný výsledek v Mnichově (2:2) z poloviny září je brán jako vítězství, domácí s Borussií Dortmund také nepřinesl rozladění a ani ve Stuttgartu. „Neztrácí body s týmy, které jsou v tabulce níže,“ poznamenává Hapal.

Složení mužstva se mu líbí, poměr domácích německých fotbalistů a legionářů považuje za vyvážený. „Přitom klub díky tomu, že ho podporuje mocný chemický koncern a má peníze, by si mohl dovolit hodně drahé posily,“ poukazuje na dostatek finančních prostředků.

Jestliže se nic nepokazí, může Leverkusen podle českého internacionála tedy konečně dosáhnout na nejvyšší příčku.

Pozor na Bayern

Říká se, že dobýt německou soutěž lze jen v případě, kdy selže její největší vládce bavorský Bayern Mnichov (33 titulů). Žezlo panovníka třímá pevně v pěsti už 11 let, naposledy se jím oháněla Borussia Dortmund v ročníku 2011/2012.

A když se některému sokovi v průběhu sezony dařilo, přišel nějaký nečekaný kolaps. Jako v létě v případě Dortmundu, kterému stačilo v posledním kole porazit průměrnou Mohuč, ale remíza 2:2 přihrála radost opět do Mnichova. O skóre. „Bayern dlouhá léta prokazuje, že tyhle vypjaté situace zvládá,“ nediví se Hapal.

Nic však netrvá věčně, zhroutit se může každá zvyklost. „Letos má okénka,“ nachází je nynější trenér Baníku Ostrava. Přímo senzace na jeho úkor byla k vidění ve druhém kole Německého poháru, kdy se Bayern sklonil před třetiligovým Saarbrückenem, kterému podlehl na jeho stadionu 1:2. „Takový výpadek není u něj obvyklý,“ přemítá Hapal.

A bodová bundesligová jízda byla rozmetána začátkem prosince hrozivou porážkou na půdě Eintrachtu Frankfurt 1:5. „Šok,“ nenalézá jiný příměr český odborník. „Takových přešlapů se musí využít,“ nabádá hráče svého bývalého německého klubu.

Český střelec věří

Německý celek má k historickému titulu velmi dobře nakročeno, ale cesta to bude ještě velice dlouhá. Ale výzvu je třeba přijmout a hlavně jít směle a odvážně za cílem. „Už to není jenom sen,“ prohlásil sebevědomě český útočník Patrik Schick v rozhovoru pro magazín Kicker. V tuto chvíli máme dobrou výchozí pozici ve všech soutěžích,“ připomenul, že Leverkusen usiluje o úspěch nejen v Bundeslize, ale i v domácím poháru a Evropské lize. „Bojujeme o trofeje, je ale složité říct, která je pro nás nejreálnější,“ uvedl.

Poslední, nejtěsnější výhra na půdě Augsburgu, kdy se hosté prosadili až v poslední minutě, mužstvo ještě posílila. „Jestli chcete hrát o titul, tak podobné zápasy musíte zvládat, byla to důležitá výhra,“ uznal český střelec. „Utkání v Augsburgu bylo těžké a my byli trpěliví, vytvořili si šance a věřili až do konce,“ pochvaloval si.

Další čtyři zápasy považuje za klíčové. V sobotu jede Leverkusen na horkou půdu do Lipska, největší konkurent Bayern Mnichov přivítá v neděli doma Werder Brémy. Následují souboje s Borussií Mönchengladbach, Darmstadtem a patrně vrchol sezony – souboj s Bayernem doma. „Pokud tyto zápasy zvládneme, bude naše pozice ještě lepší,“ uvědomuje si Schick. „Nechybí nám sebevědomí, které roste s každým dalším úspěchem a znamená velký problém pro soupeře,“ dodal závěrem.

Hložek se ještě ukáže

Právě český vklad pokládá Hapal za dost důležitý. „Leverkusen se rád posiloval hráči z naší ligy,“ zdůrazňuje na osobním příkladu. „A třeba Michal Kadlec patřil mnoho let k oporám, držel obranu, obrovský dojem zanechal i Honza Šimák, byť jeho přístup k povinnostem měl hodně daleko k německé důkladnosti,“ opatrnými slovy probírá fotbalově až geniálního, ale dosti neukázněného krajana.

Bayer 04 Leverkusen

Založen: 1. července 1904

Klubové barvy: červená–bílá–černá

Přezdívky: Die Werkself (společnost jedenácti), Die Schwarzroten (černí a rudí)

Stadion: BayArena (30 210 míst)

Úspěchy: vítěz Poháru UEFA 1987/1988, finalista Ligy mistrů 2000/2001, vítěz Německého poháru 1992/1993, pětkrát druhé místo v Bundeslize

Česká stopa v současnosti

Matěj KOVÁŘ, 23 let, brankář

Příchod: červenec 2023

2023/2024 (0 zápasů)

Teď v Leverkusenu působí tři čeští fotbalisté. Brankář Matěj Kovář se zatím mezi tři tyče v bundesligovém utkání nepostavil, finská jednička a kapitán týmu se slovenskými kořeny Lukas Hradecky mu příležitost nedal.

Ale útočník Schick znovu šněruje střelecké kopačky. Po návratu po zranění už se trefil třikrát. „Patrik už mnohokrát prokázal, že je útočník minimálně evropské úrovně,“ charakterizuje českého legionáře Hapal. „Stačí jen připomenout, že byl nejlepším střelcem mistrovství Evropy 2021 a v Bundeslize je považován za jednoho z nejnebezpečnějších útočníků,“ dodává.

Nezatracuje však ani Adama Hložka, jenž mezi vyvolené španělského trenéra Xabiho Alonsa nepatří a v základní sestavě nenastupuje. „Dejme mu čas, je pořád ještě mladý a perspektivní,“ poukazuje Hapal na jeho 21 let. „Je to obrovský talent, vynikající fotbalista, prosadí se,“ prorokuje mu.

Klub z města v německém spolkovém státě Severní Porýní-Vestfálsko je blízko velkému svátku. „Moc bych mu to přál,“ drží palce jeho bývalý český legionář Hapal.

Reklama

Doporučované