Hlavní obsah

Ceny plynu, pšenice i elektřiny šly dolů, index komodit odepsal 12 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

I když to tak možná nevypadá, loňský rok byl i ve znamení zlevňování a pádu cen komodit. Významné komodity jako pšenice, plyn či elektřina na světových trzích loni klesly o desítky procent.

Článek

Zatímco rok 2022 se nesl v duchu prudkého nárůstu cen komodit, loňský rok už přinesl zlevňování.

Například ceny elektřiny, které se ještě před rokem na burze pohybovaly kolem 300 eur za megawatthodinu, jsou dnes na 93 eurech a zlevňuje i plyn či uhlí. Cena ročního kontraktu na plyn v Nizozemsku klesla o 64 procent, cena uhlí ztratila 29 procent. A zlevňování zřejmě nekončí.

„V EGÚ Brno očekáváme pokles přinejmenším pro roky 2024 a 2025.  Klesat by měly i celkové náklady na pořízení zemního plynu, ale i elektřiny. Pokles ceny komodity převáží potřeby navyšovat ceny regulovaných složek nákladů,“ řekl pro SZ ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno Michal Macenauer.

Pšenice i kukuřice padají

Nejsou to ale jediné komodity, které poklesly - ceny spadly například i u kukuřice nebo pšenice. Celkově komoditní index agentury Bloomberg za loňský rok zaznamenal pokles o 12 procent.

„Velkým překvapením je propad obilovin, jako jsou kukuřice a pšenice,“ řekl pro ČTK analytik XTB Jiří Tyleček. Právě ceny klíčových zemědělských komodit jsou podle dřívějšího vyjádření šéfa zemědělského holdingu JTZE Jana Šimka na předkrizových cenách. V obchodech se to ale zatím neprojevilo. „Vliv zemědělské komodity, v tomto případě pšenice, na konečnou cenu je malý. Neumím říct, jestli za zbývající zdražení mohou spíš potravináři, nebo maloobchodníci, do toho nevidím,“ řekl dříve pro SZ Šimek.

Nikl zlevnil, měď šla nahoru

Ve skupině průmyslových kovů vykázal nejvyšší ztráty nikl. Jeho cena se loni propadla o 44 procent na 16 900 dolarů za tunu. Hliník ztratil 5,6 procenta.

Zlevnění díky pádu cen severomořské ropy Brent, která meziročně ztratila deset procent hodnoty, zaznamenali i čeští řidiči. Benzin je sice meziročně levnější jen o 22 haléřů na litr, nafta už ale v průměru stojí o korunu padesát méně než loni.

Zlato na rekordu

Naopak na opačné straně spektra stojí železná ruda nebo měď. Ta loni o 2,7 procenta zdražila. V potravinách šly nahoru ceny kakaa, cukru a kávy arabica a dařilo se i zlatu. Jeho cena loni vzrostla o 14 procent na 2075 za troyskou unci a přiblížila se rekordu.

Reklama

Související témata:

Doporučované