Hlavní obsah

Ceny výrobců v lednu opět zrychlily růst, nejvíce v zemědělství

Ceny výrobců v zemědělství proti loňskému lednu vzrostly o 21,4 procenta. Ilustrační snímek

Reklama

Meziroční růst cen výrobců v lednu opět zrychlil. Nejvíce se ceny zvýšily v zemědělství, kde proti loňskému lednu vzrostly o 21,4 procenta po prosincovém zvýšení o 18,8 procenta. Ceny výrobců naznačují vývoj cen pro spotřebitele.

Článek

U průmyslových výrobců zrychlil meziroční nárůst cen na 19,4 procenta z prosincových 13,2 procenta a ve stavebnictví na 8,3 procenta z 8,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly v lednu meziročně vyšší o 3,2 procenta, zatímco v prosinci o 1,7 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ceny rostly také v meziměsíčním srovnání. V průmyslu podle vedoucího oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimíra Klimeše rostly dokonce nejrychlejším tempem od února 1991, když se zvýšily o téměř sedm procent. Ceny zemědělských výrobců se proti prosinci zvýšily o 4,4 procenta a stavební práce od konce loňského roku zdražily o 0,5 procenta a tržní služby pro podniky o 0,7 procenta.

V průmyslu byl meziroční nárůst cen vyšší než letos v lednu podle statistiků naposledy před 30 lety. Největší vliv na lednové meziroční zdražení měly zejména vyšší ceny energií. Cena elektřiny, plynu a páry stoupla proti lednu 2021 o dvě pětiny, přičemž jen u elektřiny byla vyšší o polovinu. Vedle toho o polovinu vyšší ceny než před rokem byly také u chemických látek a o zhruba čtvrtinu zdražily kovy, kovodělné výrobky, dřevo, papír a tisk. Vzrostly i ceny potravinářských výrobků, vody, koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny dopravních prostředků klesly.

U zemědělských výrobců v meziročním srovnání stouply zejména ceny v rostlinné výrobě, a to o třetinu. V živočišné výrobě byly vyšší o necelých osm procent. Proti loňskému lednu byly dražší olejniny, obiloviny, brambory, skot, mléko a vejce. Naopak zlevnilo ovoce a jatečná prasata.

Ceny materiálů a výrobků pro stavebnictví byly meziročně vyšší o téměř čtvrtinu. V oblasti tržních služeb pro podniky o více než deset procent zdražilo skladování a podpůrné služby v dopravě a reklamní služby. Vyšší byly i ceny za služby v oblasti zaměstnávání a za vydavatelské, právní a účetnické služby.

Reklama

Doporučované