Hlavní obsah

České bitevníky poletí do Afriky, Aero má na dosah zakázku za miliardy

Foto: Aero

Výroba letounu L-39NG tvoří pilíř produkce Aera Vodochody.

Reklama

Po kontraktu pro Vietnam stojí podnik Aero Vodochody těsně před podpisem smlouvy na dodávku proudových letounů L-39NG do Ghany. Parlament v západoafrické zemi schválil nákup šesti kusů, hodnota zakázky převýší 111 milionů eur.

Článek

Tuzemská společnost Aero Vodochody je krůček od uzavření významného kontraktu na dodávku šesti vojenských letadel L-39NG do Ghany. Parlament západoafrické země posvětil vyčlenění více než 111 milionů eur určených právě na nákup českých bitevníků. V přepočtu jde o zakázku za téměř 2,8 miliardy korun.

O důležitém kroku pro Aero informoval zpravodajský web Ghanaian Times a další místní média. Informaci potvrdil také mluvčí Aera Tobiáš Tvrdík. Chybí už jen podepsat konečný kontrakt.

„Můžeme potvrdit, že dlouhodobě jednáme s Ghanou o dodávce šesti letounů L-39NG ve vyzbrojené verzi. Schválením nákupu letounů parlamentem jsme o krok blíže k podpisu závazné smlouvy a možnosti navázat na naše dlouholeté partnerství v této africké zemi,“ řekl zástupce Aera.

Podzvukový letoun L-39NG vznikl jako nástupce slavného L-39 Albatrosu. Hlavním účelem letadla je sloužit při výcviku. Může však být nasazené také v ostrých bojových operacích. Ghanská média v této souvislosti poznamenala, že nové letouny jsou pro zemi potřebné i kvůli rostoucí aktivitě pirátů v Guinejském zálivu.

Aero Vodochody v září 2021 převzala od skupiny Penta maďarská společnost HSC Aerojet, kterou ovládá byznysmen Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Menšinový podíl v Aeru drží česká zbrojařská firma Omnipol.

Můžeme potvrdit, že dlouhodobě jednáme s Ghanou o dodávce šesti letounů L-39NG ve vyzbrojené verzi.
Tobiáš Tvrdík, mluvčí Aera Vodochody

Právě Omnipol pro Aero zprostředkovává některé kontrakty. Týká se to například dodávky dvanácti letounů L-39NG do Vietnamu. Pro tuto zakázku získal Omnipol nedávno od státní pojišťovny EGAP záruku, napsal na začátku prosince deník E15.

Vojenský program a hlavně vývoj a výroba cvičného letounu nové generace L-39NG jsou strategickým pilířem byznysu Aera Vodochody. Jedná se o začlenění letadla do výzbroje české armády. Letoun byl na testech i v Maďarsku. Z menší části tvoří výrobní program Aera Vodochody dodávky dílů například výrobcům letadel Airbus A220 nebo Embraer C-390.

Reklama

Doporučované