Hlavní obsah

Česko dá další stamiliony na prasata a jablka. Kvůli válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash - Shelley Pauls

Ilustrační foto.

Reklama

Země Evropské unie v reakci na válku na Ukrajině jednaly o zajištění potravinové bezpečnosti. Členské země budou moci selektivně pomoci problémovým sektorům. Česko podpoří pěstitele jablek a chovatele prasat.

Článek

„Bude poskytnuta mimořádná podpora pro jednotlivé země, které si určí, v kterých sektorech pomohou. V ČR máme největší problém v sektoru prasat a pěstování jablek,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po jednání ministrů na setkání v Bruselu.

Česká republika mezi zmíněné sektory rozdělí 270 milionů korun. O tom, kolik peněz konkrétně půjde mezi ovocnáře a kolik mezi prasečí farmy, se bude ještě jednat. Prostředky by měly být připraveny v nejbližších měsících.

Pro chovatele prasat jde o další dobrou zprávu během krátké doby. Nedávno ministr oznámil, že si letos na mimořádných dotacích rozdělí 1,2 miliardy korun, o sto milionů korun víc, než se předpokládalo, a zálohy získají o měsíce dřív.

„V současné době máme obrovský problém u producentů vepřového masa. I ti nejšpičkovější byli dosud ve ztrátě. Trvá to už rok a půl. Bráníme tomu, aby vymizel tento sektor, chceme, aby produkce masa byla částečně zachována. O tom to je,“ vysvětlil Nekula.

Větší obavy ohledně zajištění potravin v České republice, respektive v Evropě nemá, protože EU je v jídle silně exportně orientovaná. Připustil však, že může docházet ke zdražování. To už se děje nyní.

„Můžeme čekat dopady do cenové hladiny, ale Evropa je dostatečně zabezpečená, je největším exportérem potravin na světě,“ řekl. Na druhou stranu však obavy mírnil, protože například pohonné hmoty, které pohánění zemědělskou techniku, už opět zlevňují.

Dodal, že se bude diskutovat i o tom, jak pomoci k zajištění potravin pro Ukrajinu. Země nemá zájem o přímé zásobování potravinami, ale o podporu, která by umožnila běžnou produkci místním zemědělcům.

Reklama

Doporučované