Hlavní obsah

Trubky i LNG terminál už Česko má. Plyn však zatím chybí

Foto: Vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela sdělil podrobnosti k LNG terminálu.

Reklama

ČEZ ve spolupráci s ministerstvem průmyslu získal kapacitu v nizozemském LNG terminálu, která pokryje třetinu naší spotřeby plynu. Zatím do něj nemá zajištěné dodávky zkapalněného plynu. Odkud plyn přijde, není jasné.

Článek

Nizozemský LNG terminál má Česku otevřít cestu k energetické nezávislosti na Rusku. Naše země byla jednou z nejvíce závislých na ruském plynu.

Pronájem kapacity v terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) stát získal ve spolupráci se skupinou ČEZ. Roční pronajatá kapacita činí tři miliardy kubíků. „To je přibližně třetinová spotřeba naší země, kterou jsme původně dováželi z Ruska. Dobrou zprávou je, že díky skupině ČEZ se nám podařilo zajistit i přepravní trasy do Česka, a umíme tak plyn dopravit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Už na koci jara jsme zaznamenali příležitost získat kapacitu v nově vybudovaném plovoucím LNG terminálu na zplyňování zkapalněného plynu v přístavu v Nizozemsku a s odborníky z MPO jsme se rozhodli, že začátkem června do této aukce půjdeme. Ta byla na osm miliard kubíků a vedle společnosti Shell jsme uspěli ještě my jako ČEZ,“ popisuje generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Síkela uvedl, že nyní jsou české zásobníky naplněné ze 77 procent, s čímž bychom si měli vystačit do ledna. Díky plynu z terminálu se prodlouží možnost spotřeby o 1,5 až dva měsíce.

LNG však Česká republika ještě nasmlouvaný nemá a jeho dodávky aktuálně zajišťuje. Jednání dříve probíhala například s Katarem.

Naše kapacita v nizozemském terminálů podle Beneše odpovídá asi 30 tankerům LNG ročně. „Přijede zhruba jedna loď za 10 dní s LNG a nemáme problém tuto kapacitu nakoupit na světových trzích spotově. Do poslední chvíle nebude jasné, zda ten plyn bude z USA, z Kataru nebo z kterékoli jiné země,“ uvedl Beneš.

LNG je plyn, který je schlazen na minus 160 stupňů Celsia, díky čemuž se jeho objem 600krát zmenší a následně se vpustí do terminálů. Opět se ohřeje a pustí do plynovodů.

Reklama

Doporučované