Hlavní obsah

Český antivirový gigant Avast koupí americkou firmu na ochranu identity

Foto: Avast

Avast si koupí specializované firmy rozšíří okruh zákazníků.

Reklama

Česká antivirová firma Avast posílí v segmentu ochrany digitální identity, koupí americkou společnost Evernym, která bojuje proti krádežím účtů a online podvodům. Součástí Avastu by se měly její produkty stát v roce 2022.

Článek

Česká antivirová firma Avast uzavřela dohodu o koupi americké firmy Evernym, která se zabývá ochranou digitální identity. Akvizice má být uzavřena v polovině prosince. Cenu Avast nezveřejnil.

Produkty založené na technologii Evernym začne Avast nabízet už v příštím roce.

Evernym je podle generálního ředitele Avastu Ondřeje Vlčka průkopníkem a lídrem v oblasti osobní identity. Společně s týmem Evernymu chce Avast přinést na trh nová řešení v oblasti decentralizované osobní identity. Evernym bude součástí divize Avastu zastřešující digitální identitu.

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně.

Avast

Foto: Avast, Seznam Zprávy
  • Jednoho z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš.
  • V roce 2016 společnost koupila konkurenční českou antivirovou firmu AVG.
  • Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec.
  • Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Česká internetová jednička Avast nyní řeší spojení s americkým gigantem NortonLifeLock. Vedení obou firem se dohodlo na podmínkách fúze a za spojení zaplatí americká kybernetická firma 8,6 miliardy dolarů (asi 186,3 miliardy Kč).

Na trhu tak vznikne společnost, která bude poskytovat služby více než 500 milionům uživatelů včetně téměř 40 milionů platících zákazníků.

Novým ředitelem bude dosavadní šéf Nortonu Vincent Pilette. Současný generální ředitel Avastu Ondřej Vlček bude prezident a Pavel Baudiš se stane členem představenstva a bude ve sloučené společnosti působit jako nezávislý ředitel. „Je to myslím dobrá zpráva i pro Česko. V nejužším vedení této firmy budou i Češi a sídlit bude nadále v Praze,“ řekl v srpnu pro SZ Byznys Ondřej Vlček.

Reklama

Doporučované