Hlavní obsah

ČEZ bude firmám stavět kanceláře, kupuje společnost Capexus

Foto: Capexus

Společnost Capexus vybudovala mimo jiné prostory velké advokátní kanceláře Clifford Chance.

Reklama

Firma ČEZ Esco z polostátní skupiny ČEZ pokračuje v akvizicích firem, které přímo nepodnikají v energetice. Aktuálně ČEZ Esco směřuje k ovládnutí stavitele kancelářských prostor Capexus.

Článek

Stavitel kanceláří na klíč Capexus bude nově patřit do polostátní skupiny ČEZ. Firma ČEZ Esco je totiž těsně před ovládnutím této firmy, která již vybudovala administrativní prostory pro stovky společností. Informaci o plánované transakci zveřejnil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ještě musí obchod schválit.

Obě strany transakce jsou zatím na informace k obchodu skoupé. „Budeme transakci komentovat, až ji dokončíme,“ sdělil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „V tuto chvíli mohu jen potvrdit, že se něco děje,“ řekl bez dalších podrobností spolumajitel Capexusu Daniel Matula. Z publikovaných informací antimonopolního úřadu ale vyplývá, že ČEZ má možnost získat nad společností Capexus úplnou kontrolu.

Firma Capexus vznikla na začátku minulé dekády. Vyrostla díky většímu důrazu firem na budování designově neotřelých a uživatelsky přátelštějších kanceláří. Capexus společnostem nabízí vytvoření prostor od návrhu administrativních prostor až po jejich konečnou realizaci.

Firma dělala kanceláře například pro mobilní operátory T-Mobile a Vodafone nebo pro UniCredit Bank. Podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2019 měl Capexus tržby kolem půl miliardy korun a čistý zisk přes 79 milionů.

Výsledky ČEZ Esco v roce 2020

  • výnosy 23,3 mld. Kč
  • ztráta 232,5 mil. Kč
  • hodnota aktiv 12,1 mld. Kč

ČEZ Esco je dceřinou firmou skupiny ČEZ. Zaměřuje se na inovativní služby v energetice včetně úspor a snižování závislosti na emisních zdrojích. Firma dodává rovněž služby spojené s elektromobilitou. Obchoduje též s energiemi.

Capexus není zdaleka jedinou firmou, kterou si společnost ČEZ Esco v posledních letech pořídila. Firma koupila například dodavatele osvětlení pro kancelářská a obchodní centra Hormen nebo dodavatele vzduchotechniky AZ Klima. Letos v létě společnost ČEZ Esco koupila podnik EP Rožnov. Firma se zaměřuje na navrhování a výstavbu čistých prostor například pro zdravotnická zařízení.

Reklama

Doporučované