Hlavní obsah

Chovejte se lépe k prasatům, tlačí investor dodavatele masa pro McDonald's

Foto: Shutterstock.com

McDonald's se v roce 2012 zavázal, že přestane objednávat maso od dodavatelů, kteří dávají březí prasata do úzkých kotců. Ilustrační foto

Reklama

Aktivistický investor Carl Icahn vyžaduje, aby se dodavatelé vepřového pro řetězec restaurací McDonald's lépe chovali k prasatům. Za tímto účelem prosazuje své lidi do dozorčí rady firmy, informuje server server BBC a další média.

Článek

Podle Carla Icahna, který podle firmy vlastní 200 akcií McDonald's, je způsob chovu zvířat nemravný. Miliardář poukazuje například na to, že maso řetězci McDonald's dodávají i chovatelé, kteří drží březí prasata samotná v malých kotcích, což je podle Icahna kruté.

Icahn proto požaduje, aby se od této praxe do jím stanovené lhůty upustilo. Pomoci s tím mají dva jeho nominanti - Leslie Samuelrichová z firmy Green Century Capital Management, která se zabývá udržitelnými investicemi, a Maisie Ganzlerová z restauratérské společnosti Bon Appetit Management Company. Obě chce navrhnout do dozorčí rady na letošní valné hromadě.

McDonald's se v roce 2012 zavázal, že přestane objednávat vepřové maso od dodavatelů, kteří dávají březí prasata do úzkých kotců. Teď jsou v nich prasnice zavřené kratší dobu, ale problém trvá.

McDonald's uvedl, že se od té doby postavil do čela snah o to, aby se prasnicím dostalo vlídnějšího zacházení. Přibližně třetina amerických dodavatelů vepřového masa podle něj už přešla na systémy skupinového chovu.

Firma upřesnila, že do konce roku bude od takových dodavatelů odebírat 85 až 90 procent vepřového. Veškeré vepřové od nich začne brát od roku 2024.

Reklama

Doporučované