Hlavní obsah

Den v byznysu: Nákupní šílenství, kde jde ušetřit i nechat se napálit

Pusťte si pořad Den v byznysu. (Video: Eva Moniová, Seznam Zprávy).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 26. listopadu.

Článek

Začíná víkend největších slev a podle odhadu utratí Češi na Black Friday jen při nákupech přes internet až čtyři miliardy korun. Tradičně největší poptávka míří logicky na dárky pod stromeček, zejména hračky a elektroniku. Nákupní „šílenství“ se přitom neomezuje jen na samotný pátek. Z tradičního slevového pátku se letos stala marketingová akce trvající u některých obchodníků i několik týdnů. Vrcholem pak bude tzv. Cyber Monday, které se zaměřuje zejména na elektroniku.

„Čtyři miliardy během těchto pár dnů znamenají, jako kdyby každý občan této republiky včetně kojenců, utratil na internetu 400 korun,“ řekl Samuel Huba, ředitel firmy Shoptet, jejíž obchodní platformu používá 28 tisíc e-shopů, tedy víc než polovina trhu. Odborníci ale varují před praktikami některých obchodů, které před výprodejem ceny vyženou nahoru, aby je na Černý pátek mohly „snížit“ a přitom ještě dobře vydělaly.

V soutěžích nápadů nevyhrávali, miliardy přesto vydělají

Na české platformě FTMO už obchoduje sto tisíc amatérských traderů z celého světa. Firma letos utrží tři miliardy korun a čeká zisk přes miliardu. Za poslední čtyři roky vyrostla o víc než 39 000 % a ovládla žebříček Deloitte Fast 50.

Na začátku miliardové story přitom byla „jen“ parta vysokoškoláků-obchodníků, kterým chyběl kapitál. Zaujala je americká firma, která své účty poskytovala dalším obchodníkům, a řekli si, že by to sami dokázali nabízet lépe a férověji pro obchodníky.

„Neuspěli jsme dokonce v několika soutěžích. Teď si říkáme, že jsme měli velké štěstí, že jsme nikomu equity nedali, ale v dané době nás mrzelo, že našemu nápadu nikdo nevěřil,“ říká jeden ze zakladatelů firmy Otakar Šuffner.

Dnes má FTMO 107 zaměstnanců a více než sto tisíc klientů z celého světa. Jen za říjen svým obchodníkům vyplatila přes 2,5 milionu dolarů.

Proč ČNB zkomplikovala lidem hypotéky

Byt na hypotéku se stává exkluzivním zbožím. Kvůli novým parametrům, které musejí banky při úvěrování dodržovat, se od dubna k vlastnímu bydlení nedostane desetina lidí, kteří by dnes hypotéku dostali. Co všechno změnilo středeční rozhodnutí České národní banky, vám už zítra vysvětlí její viceguvernér Tomáš Nidetzký.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované