Hlavní obsah

Den v byznysu: Tři dny do Vánoc. Dopravci mají nejnáročnější období roku

Pusťte si Den v byznysu. Natáčeli jsme v přeplněné třídírně balíků České pošty.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 21. prosince.

Článek

Běžně Česká pošta denně přepraví zhruba 250 tisíc zásilek. Před Vánocemi se ale tohle denní číslo ztrojnásobilo. V provozu je všech 5 500 aut, pošta přijala pět tisíc brigádníků a třídírna v pražských Malešicích se proměnila v jedno z nejrušnějších míst v zemi.

Kompenzační bonus je zpátky

Až tisíc korun denně pro OSVČ a pětistovka pro dohodáře. Vláda vrací na scénu kompenzační bonus. S jednou podstatnou změnou. Pro získání už není nutné dokazovat pokles tržeb o polovinu. Nově bude stačit pokles tržeb nejméně o 30 procent.

Počet nových firem se vrací k době před pandemií

Letos vznikne v Česku o desetinu firem více než loni. Téměř třicet tisíc. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau. Situace se tak vrací ke stavu před pandemií koronaviru. Na počtu nových společností se projevuje letošní oživení ekonomiky, která se částečně vrací na úroveň před rokem 2020. Na trhu existuje vysoká poptávka po zboží a službách všeho druhu, což pomáhá vzniku nových společností.

Rusové utáhli kohouty

Ceny plynu v Evropě dnes vystoupily na rekord po zprávě, že se zastavily dodávky ruského plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal. Dodávky směrem na západ se už od soboty snižovaly, což vedlo k růstu cen plynu v Evropě.

Reklama

Související témata:

Doporučované