Hlavní obsah

Poslední možnost odeslat dárky. Českem proudí přes milion balíků denně

Poslední den, kdy je možné podat zásilku a mít jistotu, že do Vánoc dorazí, je 22. prosince.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přes milion balíků denně, tisíce přepravních aut, tisíce brigádníků a plná depa. Do Vánoc zbývají čtyři dny a doručovatelé mají stále nejvyšší pohotovost.

Článek

Běžně Česká pošta denně přepraví zhruba 250 tisíc zásilek. Před Vánocemi se ale tohle denní číslo ztrojnásobilo. V provozu je všech 5 500 aut, pošta přijala pět tisíc brigádníků a třídírna v pražských Malešicích se proměnila v nejrušnější místo v zemi.

I když se oproti roku 2019 denní počet zásilek na poště zvýšil o čtvrt milionu, loňský lockdownový extrémní nápor se nekoná. Tehdy bylo v absolutní špičce v přepravě denně i 1,2 milionu zásilek. Celkem pak loni pošta přepravila 52 milionů balíků. Tohle číslo letos nejspíš nepřekoná, mělo by být ale podobné.

Na poště letos klidněji

„Z pohledu zásilek je letošní předvánoční provoz klidnější, než byl ten loňský, ale když to srovnáme s posledním normálním předcovidovým rokem, což byl rok 2019, tak je tu patrný nárůst,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty, s tím, že denní průměr pošty je 750 tisíc zásilek.

Napilno mají i ostatní přepravci. A pro některé z nich jsou letošní Vánoce rekordní.

Objem balíků v některých dnech prosince může být oproti loňsku vyšší i o desítky procent.
Pavel Včela, ředitel GLS Česká republika

Loňské Vánoce spojené s uzavřením prodejen vytvořily skokově posun balíkového trhu zhruba o dva roky. Vzniklo mnoho dlouhodobých efektů, ať již založením nových online prodejních kanálů u doposud striktně kamenných prodejen, nebo změnou v nákupním chování řady nakupujících. Vzhledem k tomu je letošní předvánoční provoz opět o něco silnější než ten loňský. Roli hraje navíc i fakt, že Štědrý den letos připadá až na konec pracovního týdne. Objem balíků v některých dnech prosince může být oproti loňsku vyšší i o desítky procent,“ říká Pavel Včela, ředitel GLS Česká republika.

Počty přepravených balíčků firma nezveřejňuje. Udává jen to, že nejsilnějším dnem bylo pondělí 13. prosince.

Společnost PPL teď denně doručuje půl milionu zásilek. „Nejvytíženější dny jsou dny pracovního týdne. Velký nápor očekáváme ještě následující dva dny, tedy až do 23. prosince,“ říká Milan Loidl ze společnosti PPL s tím, že firma aktuálně využívá přes dva tisíce řidičů.

Sedm tisíc výdejních míst

Rekordní jsou letošní Vánoce i pro Zásilkovnu a skupinu Packeta. „Meziročně očekáváme navýšení počtu zásilek o 80 procent,“ říká Kamil Chalupa, mluvčí Zásilkovny, s tím, že pro firmu byl nejsilnější předposlední víkend před Vánocemi. „V týdnu od 13. prosince jsme přepravili nejvíce zásilek v historii skupiny Packeta a poprvé jsme překročili 3 miliony zpracovaných zásilek za jeden týden,“ dodává Chalupa.

Společnost využívá 7 tisíc výdejních míst a flotilu 800 dodávek a aut i 110 kamionů.

Do Vánoc už zbývá jen pár dní a přepravci tak už žádný extrémní nápor nečekají. „Špička je již za námi a počet zásilek bude spíše už klesat, stejně jako tomu bývá každý rok bezprostředně před Štědrým dnem,“ říká Miloš Malaník, generální ředitel DPD. Proti loňskému roku má společnost v provozu 2 100 aut – o 100 více než loni.

Zásoby za šest miliard

Naplno mají i samotné e-shopy. Například Notino, které si před Vánocemi nachystalo zásoby za 6 miliard korun, uplynulý adventní víkend zaznamenalo více než čtvrt milionu objednávek. I tady už ale mají největší letošní „peak“ za sebou. „Suverénně nejsilnějším byl letos pro Notino pátek ‚Black Friday‘, během kterého naši zákazníci učinili téměř 200 tisíc zakázek za jediný den,“ sděluje Andrea Kabická, tisková mluvčí Notina. A dodává, že momentálně v distribučním centru firma balí přes sto tisíc zakázek denně.

A kdy je poslední možný den na objednání dárků? „Zákazníkům garantujeme doručení do Vánoc při objednání do 21. prosince s přepravou. Při vyzvednutí na našich prodejnách pak do 23. prosince,“ dodává Andrea Kabická s tím, že firma ale nedoporučuje nechávat nákup na poslední chvíli.

Internetový obchod Alza.cz radí jako nejspolehlivější způsob dopravy doručení do svých boxů. Dárky si do nich zákazníci mohou objednat ještě 22. prosince. Do velké části z nich navíc obchod bude schopný doručit objednávky i z 23. prosince.

Česká pošta pak má poslední předvánoční termín pro podání zásilky 22. prosince.

Reklama

Doporučované