Hlavní obsah

Domino’s pizza končí v Rusku. Pobočky se jí nepovedlo prodat, půjde do konkurzu

Foto: Ondřej Kroutil, Proženy.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vlastník franšízy Domino’s pizza v Rusku oznámil, že uzavře své pobočky v zemi, protože na podnik bude vyhlášen konkurz. Firma má v zemi téměř 200 prodejen.

Článek

Mnoho západních firem po invazi na Ukrajinu a zavedení hospodářských sankcí přerušilo styky s Ruskem. Některé z nich, včetně Domino’s, však čelily kritice za to, že z Ruska neodešly.

DP Eurasia má v Rusku 171 prodejen Domino’s Pizza. Z toho 68 provozoven vlastní, 103 provozoven je franšízových a 103 provozují místní provozovatelé.

Podle serveru BBC společnost na londýnské burze oznámila, že její dceřiná společnost v Rusku, DP Russia, podá návrh na konkurz, místo aby hledala kupce. Tvrdilo se, že firma ročně přispívala ruské ekonomice 579 miliony liber.

„Vzhledem ke stále náročnějšímu prostředí je nyní holdingová společnost DP Russia nucena učinit tento krok, který přinese ukončení procesu pokusu o prodej DP Russia jako fungujícího podniku a nevyhnutelně i ukončení přítomnosti skupiny v Rusku,“ citovala BBC vyjádření společnosti.

Domino’s Pizza

Domino’s je americký nadnárodní řetězec pizzerií. Řetězec, který byl založen v roce 1960, vlastní hlavní franšízor Domino’s Pizza, Inc. a vede jej generální ředitel Russel Weiner. Společnost sídlí v Delaware a v Domino’s Farms Office Park v Ann Arbor Township, poblíž města Ann Arbor v Michiganu.

Své pobočky má také v Česku.

Společnost již dříve uvedla, že po uvalení sankcí „vyhodnocuje svou přítomnost“ v Rusku. Kromě toho, že DP Eurasia vlastní franšízy Domino’s v Rusku, má také masterfranšízová práva pro tuto značku v Turecku, Rusku, Ázerbájdžánu a Gruzii.

Ruská ekonomika je od vypuknutí války na Ukrajině v únoru 2022 terčem řady sankcí. Mnoho společností, které patří k domácím značkám, se bezprostředně po invazi rozhodlo ukončit svou činnost. Tlak byl vyvíjen i na velké značky, jako jsou McDonald’s a Coca-Cola, aby konečně jednaly a ze země odešly. Pokračovala také kritika těch, které podnikání nepřerušily.

Unilever je jednou ze společností, které obhajují své rozhodnutí v Rusku pokračovat. Výrobce mýdla Dove a zmrzliny Cornetto například tvrdí, že to není „jednoduché“, protože pokud by se vzdal svých aktivit, převzal by je ruský stát.

Domino’s Pizza Inc., americký nadnárodní podnik, BBC sdělil, že prostřednictvím svých dceřiných společností přestal poskytovat „jakoukoli podporu ruskému trhu na začátku roku 2022“.

Reklama

Doporučované