Hlavní obsah

Efekt Zeman zmizel. ČEZ se vrací jako sponzor karlovarského festivalu

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zahájení filmového festivalu 2022. Na fotce ředitel festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou.

Reklama

Energetická skupina v minulosti přerušila přísun peněz poté, co ředitel filmového festivalu Bartoška veřejně kritizoval tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Nyní už ČEZ opět mluví o „přirozeném spojení“.

Článek

Po šestileté pauze se nejhodnotnější polostátní firma ČEZ vrací jako jeden z partnerů Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. SZ Byznys to potvrdil mluvčí energetické firmy Ladislav Kříž.

ČEZ byl ve Varech dlouhá léta hlavním sponzorem, naposledy přispěl částkou 15 milionů korun. Spolupráci náhle vypověděl na jaře 2018, čtvrt roku před začátkem akce za dosud nevyjasněných okolností.

Oficiálním zdůvodněním byly úspory. Skutečným motivem ale byly spíše neshody tehdejšího prezidenta Miloše Zemana s filmařskou scénou a potřeba většinově státní firmy vyjít s tehdejší politickou reprezentací.

„Ano, po šesti letech se opětně stáváme partnerem karlovarského festivalu, což je po hlavních partnerech druhá úroveň partnerství,“ upřesnil Kříž. Otázku, jak otočka souvisí s výměnou na Hradě, nechal bez odpovědi. Návrat zdůvodnil jen tím, že jde o „přirozené spojení největší české firmy a největšího filmového festivalu na našem území“.

V roce 2018 se ČEZ stáhl krátce poté, co se proti Zemanovi veřejně postavili filmaři na vyhlašování cen Český lev. Když Zeman podruhé vyhrál volby, do filmařů se pustil hned ve svém inauguračním projevu. „Chtěl bych mu sdělit, že jeho čas minul. A náš čas nastal,“ uvedl Zeman v projevu v reakci na režiséra Marka Najbrta, který na předávání lvů z publika vykřikoval „Nevolte Miloše Zemana“.

Zdrženlivý postoj ČEZ k dalšímu sponzoringu byl podle tehdejších slov šéfa festivalu Jiřího Bartošky znát už delší dobu předtím. Již v roce 2016 Hrad inicioval sepsání dopisu, ve kterém čtyřka nejvyšších českých ústavních činitelů slibovala spojenectví čínské vládě. A Bartoška se poté ujal role jedné z hlavních tváří kritického manifestu umělců, vyzývajících veřejnost k „občanskému neklidu“ a obraně demokracie.

„Jsme rádi, že se ČEZ vrací. Byli dobrý partner,“ pochvaluje si výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. Jak přesně bude ČEZ ve Varech vidět, ještě podle něj není jasné, podrobnosti o partnerech festival zveřejňuje vždy až v dubnu.

Nic bližšího Mucha neřekl ani k odchodu ČEZ před šesti lety, ani k možné souvislosti s výměnou na Hradě. „Vůbec nevím, neumím k tomu nic říct,“ odpověděl výkonný ředitel.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Kolik peněz ČEZ do Varů letos pošle, zatím není jasné. Podle Kříže už ale spolupráce de facto běží, aniž by bylo třeba čekat na léto. S podporou ČEZ už běží projekt Tady Vary, který funguje jako neoficiální předehra k festivalu v kinech napříč republikou. Firma se také stala v rámci partnerství s Českou filharmonií partnerem festivalu Variace, což je projekt filharmonie a karlovarského festivalu.

Reklama

Doporučované