Hlavní obsah

EU spustí společný nákup plynu. Firmy se můžou zaregistrovat už za osm dní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská unie spustí 15. března systém, který ve výsledku umožní společnostem členských států hromadně nakoupit plyn ze zahraničí. Chce tím snížit ceny energií a zajistit si stabilnější dodávky.

Článek

Evropská unie plánuje vstoupit na světový trh se zemním plynem jako jeden spolek a tím snížit regionální ceny energií u spotřebitelů.

Podle prvních odhadů dosáhne společná poptávka 27 zemí v příštích třech letech objemu 24 miliard metrů krychlových, uvádí podle agentury Bloomberg místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Už 15. března začne fungovat platforma, kde se mohou registrovat firmy, které se chtějí do společného nákupu zapojit.

Výběrové řízení na dodavatele by pak mělo začít v dubnu a EU očekává, že první smlouvy s dodavateli ze Spojených států, Blízkého východu a Afriky budou podepsány kolem června.

Společné nákupy plynu jsou novým nástrojem EU, kterým chce zamezit skokovému nárůstu cen energie, jenž nastal omezením ruských dodávek plynu po invazi na Ukrajinu. Současné ceny plynu a elektřiny sice už nedosahují loňských hodnot, Unie chce ale stejně předejít dalším možným nepříjemnostem a ulehčit tak spotřebitelům i firmám.

„Je zřejmé, že potřebujeme zvrátit nepříznivou ekonomickou situaci v Evropě,“ uvádí Šefčovič a dodává: „Věřím, že vytváříme nový systém, který přivede nové dodavatele a sníží ceny energií, zvláště plynu.“ EU loni zavedla řadu mimořádných nařízení, aby zajistila, že se obdobné cenové skoky nebudou opakovat. Například nastavila cenový strop pro plyn na evropské burze na 180 eur za megawatthodinu.

Šefčovič dále uvedl, že už zaznamenal zájem o společné nákupy, především u průmyslových odběratelů plynu, kteří se zabývají výrobou oceli, hliníku, keramiky, skla i automobilů.

Bloomberg píše, že registrace na energetické platformě se pro společnosti se zájmem o kolektivní nákup plynu otevře 15. března. O několik dní později pak bude vyhlášena výzva pro takzvané centrální nákupčí a agenty.

Nákupčí shromáždí poptávku, budou hledat nejlepší možnou nabídku od dodavatelů a uzavřou smlouvy s finálními spotřebiteli. Agenti zase budou pomáhat zprostředkovávat dohody mezi oběma stranami a budou také zajišťovat pomocné služby, například transport.

„V dubnu plánujeme otevřít okno v platformě, kde se mohou firmy oficiálně představit a uvést, kolik plynu budou chtít koupit prostřednictvím prvního cyklu,“ říká Šefčovič. Hlavní výhodou podle jeho slov je, že se malým a středním společnostem otevře velký trh prodejců zkapalněného zemního plynu LNG.

Zájem o obchod skrze energetickou platformu prý projevilo už více než 50 dodavatelů z celého světa. Po prvním cyklu takzvaného výběrového řízení bude EU pravidelně organizovat další společné nákupy, aby zajistila, že členské státy budou mít dostatek plynu i v budoucnu, uvádí Bloomberg.

Přestože jsou evropské zásobníky naplněny zhruba z 61 %, zejména díky letošní mírné zimě, pozornost se již přesouvá na příští topnou sezónou. „Jsem proti jakémukoli pocitu, že těžké časy loňského roku jsou za námi, protože nevíme, co nás letos čeká,“ míní Šefčovič.

Reklama

Doporučované