Článek
Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.
Covid se ztrátami překonali, energetickou krizi už ale nemusí. Zhruba 8 až 10 tisíc restaurací balancuje nad propastí, říká gastronom a člen Českého gastronomického institutu Luboš Kastner.
Jde zhruba o třetinu trhu. Příliš se netýká těch s nejlevnější nabídkou nebo naopak podniků s dobrým zákaznickým zážitkem. I když i ty můžou nakonec vzdát, říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys.
Luboš Kastner
- Gastronom, člen Českého gastronomického institutu, podnikatel.
- Během pandemie jeden z hlavních vyjednavačů za obor gastronomie s vládou a ministerstvy.
- Je aktivní v Asociaci malých a středních podniků a spolupracuje s Hospodářskou komorou.
„Restauratéři se bojí podzimu a ono je to hlavně kvůli tomu, že tento ekonomický model podnikání prostě v současné chvíli nedává smysl, a to by měla vláda slyšet,“ je přesvědčen Luboš Kastner.
Na vesnicích hospody padají jak mouchy, a to je opravdu neveselý obrázek.
Řada podnikatelů podle něj řeší, jestli se zadlužit, případně provoz dotovat z vlastních zdrojů. Konkurovat nízké ceně piva v obchodech se ale podle Kastnera dá jen těžko.
„Udělal jsem si takovou inspekční cestu a opravdu vidíme, že na vesnicích hospody padají jak mouchy, a to je opravdu neveselý obrázek.“ V nejsložitější situaci jsou podle jeho slov právě podniky v menších městech a na vesnicích, naopak lépe jsou na tom městská bistra, některé kavárny a restaurace v rezidenčních oblastech.
„Přirozená ziskovost v gastronomii se pohybuje na úrovni deseti procent a všechny náklady rostou: ceny surovin, cena práce, ceny energií. A my bohužel nemůžeme přenášet růsty cen na zákazníka, protože zákazník je nechce akceptovat,“ popisuje s tím, že nervozita lidí byla znát i na letních útratách. Slibný rozjezd na jaře už během prázdnin hospody nedohnaly, a to ani ve městech, ani v mimoměstských turistických lokalitách.
Agenda
Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.
Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
Jedním z důvodů, proč lidé přestávají chodit do restaurací, ale nejsou jen ceny, případně snaha ušetřit, ale také kvalita personálu.
„Je strašně těžké sehnat lidi. Největší problém je sehnat kuchaře a zvlášť dobrých kuchařů je nedostatek,“ souhlasí Luboš Kastner. „V mnoha hospodách nedbají na dobrý výčep piva, na dobrou nabídku jídla, a to se projevuje, proč by měl host platit za něco, kde kvalita klesá.“
Kam až půjde na podzim cena piva? A proč si myslí, že restaurace, které přestaly brát karty, dělají chybu? Poslechněte si celý rozhovor s Lubošem Kastnerem, který najdete nahoře.