Hlavní obsah

Hrubý zisk stavitelského gigantu Vinci loni přesáhl 1,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavební skupině Vinci Constructions CS se loni dařilo i přes propad celkové stavební produkce v Česku. Hrubý zisk byl přes jednu a půl miliardy korun, obrat skoro 30 miliard.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina Vinci Constructions CS, do které patří například stavební firma Eurovia, v roce 2023 zvýšila svůj hrubý zisk o 11 procent na 1,56 miliardy. Obrat skupiny vzrostl o 13,5 procenta na 29,5 miliardy korun.

Vinci poskytuje služby zejména v dopravním stavitelství. Loni pracovala firma na asi dvou tisících projektech. V současnosti je to například dostavba dálnice D4 formou PPP, tedy partnerstvím veřejného a soukromého sektoru, což je vůbec první PPP projekt v dopravní infrastruktuře v Česku. Dálnici už letos přibyde nových 32 kilometrů na cestě mezi Háji a Miroticemi. Cena modernizace dosahuje více než 11 miliard korun.

Firma také pracuje na modernizaci železničního uzlu v Pardubicích, kde opravuje nástupiště a buduje ocelovou lávku pro pěší.

Firma Eurovia brzy zahájí výstavbu tramvají na pražském Václavském náměstí, kam se koleje vrátí po 47 letech. Stavbu zatím firma plánuje na tři roky, investice bude více než miliardu korun.

Skupině se daří i přes nepříznivé podmínky, jako jsou vysoké úvěry nebo ceny materiálů. „Jsme přesvědčeni, že vyrovnat se s nepříznivými faktory nám pomohl zejména rozvoj našich vlastních kapacit,“ uvádí generální ředitel skupiny Martin Borovka. „Disponujeme moderní mechanizací, pracuje u nás na čtyři tisíce odborníků, máme silnou surovinovou základnu. Dokážeme tak zákazníkům nabídnout komplexní služby a to je klíč k dobrým hospodářským výsledkům,“ dodává.

Stavební produkce se letos zřejmě nezlepší

Loni stavební produkce v Česku meziročně klesla o 2,6 procenta, zejména v oblasti inženýrství, kde se snížila o téměř pět procent, jak uvedl Český statistický úřad. O zhruba 16 procent loni poklesl i počet zahájené výstavby nových bytů. Stavební úřady vydaly o 7,5 procenta povolení ke stavbám méně než předešlý rok.

Propad ve stavebnictví podle analytiků odráží stav české ekonomiky. „Pozemní stavitelství se potýkalo zejména s dopady vysokých úrokových sazeb, které ochromily investiční aktivitu ve stavebnictví či developmentu, ale také poptávku po nemovitostech, například prostřednictvím zdražení a vysokých sazeb hypoték,“ uvedl analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda pro ČTK.

„Důraz vlády na konsolidaci veřejných rozpočtů a neochota krajů a obcí investovat více ze svých dlouhodobě budovaných přebytků pak zásadně přispěly k tomu, že se propadlo také inženýrské stavitelství,“ dodal Kovanda.

Ačkoliv letos experti neočekávají výrazné zlepšení stavební produkce, pomoci by mohlo snížení hypotečních sazeb a cen energií. Překážkou však zůstanou například vysoké ceny stavebních materiálů nebo narušení výroby a dopravy v důsledku geopolitické situace.

Lepší zítřky slibuje stavebnímu průmyslu třeba nový stavební zákon, který začne plošně platit od 1. července. Má urychlit proces povolení ke stavbě a sjednotit podávání žádostí. Pro vyhrazené stavby platí už od začátku roku, ostatní stavební projekty si počkají až do léta. Vliv legislativní změny se ovšem neprojeví hned.

„Jediné, co nás trápí, jsou ceny stavebních materiálů,“ přiznává Borovka. Ačkoliv některé materiály už se téměř vrátily na hodnotu před začátkem války na Ukrajině v únoru 2024, jiné zůstaly cenově vysoko, jak vysvětlil ředitel.

Borovka však neztrácí optimismus. „Je vidět, že vláda masivně investuje do výstavby dopravní infrastruktury, která nám historicky chybí. Příští rok se pro občany otevře zhruba 200 kilometrů dálnic a silnic,“ říká ředitel. Vinci se přitom podílí na asi třetině těchto projektů. „Lehké oživení očekáváme v pozemním stavitelství, protože přece jenom ceny hypoték trochu klesají. A také nálada ve společnosti už je trochu jiná,“ uzavírá.

Skupina Vinci Construction CS je součástí nadnárodního koncernu Vinci, který patří mezi světové lídry v oblasti stavebnictví. Společnost, která vznikla v roce 2022, obstarává celou řadu stavebních projektů v Česku i na Slovensku a zaměstnává více než 4000 zaměstnanců. Její součástí je více než 20 firem, například společnost Eurovia nebo firma Průmstav.

Velká čtyřka ve stavebnictví

  • Metrostav
  • Vinci Constructions CS
  • Skanska
  • Strabag

(uvedli jsme v abecedním pořadí)

Reklama

Doporučované